Jeigu pabodo įprastos sriubos, išbandykite kitokį tradicinių barščių variantą – trintą burokėlių sriubą. Sriuba ne tik skani, bet ir pasižymi labai gražia spalva, o kai rudens vakarai ilgėja, spalvotas maistas galbūt praskaidrins tamsėjančias dienas.
Reikės (2-3 porcijoms):
- 4 vidutinio dydžio burokų (nulupti svėrė 575g)
- 2 bulvių (nuluptos svėrė 275 g)
- 3 česnako skiltelių
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 1-1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio druskos (naudota Himalajų druska, kitos gali būti sūresnės, tad galite dėti mažiau ir vėliau paragauti)
- 1,5 šaukštelio kumino prieskonių
- 1 šaukštelio maltų imbierų
- Žiupsnio pipirų
- 2 šaukštų šviežios citrinos sulčių
- 1 šaukštelio obuolių acto
- Šiek tiek petražolių (nebūtina)
Eiga:
- Burokus ir bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais kubeliais.
- Nulupti ir susmulkinti svogūną bei česnako skilteles.
- Į virimo puodą įpilti apie 1-1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus ir apie 3-4 šaukštus vandens, sudėti smulkintus svogūnus ir česnakus ir šiek tiek pakepti, kol suminkštės ir pageltonuos. Jeigu puodas sviltų – įpilti dar šiek tiek vandens.
- Į tą patį virimo puodą sudėti pjaustytus burokus ir bulves. Užpilti šaltu vandeniu – tik tiek, kad apsemtų visas daržoves. Čia naudota apie 600 ml vandens. Kartu sudėti ir druską, išmaišyti.
- Daržoves virti ant silpnos ugnies apie 25-30 minučių arba kol burokai bus minkšti.
- Daržovėms išvirus, įmaišyti prieskonius (kuminą, imbierą, pipirus, citrinos sultis, obuolių actą) ir palikti kelias minutes pravėsti.
- Visas daržoves sumalti rankiniu ar kitu turimu trintuvu iki vientisos masės. Sriubą galima apibarstyti petražolėmis, sėklomis ar patiekti su augaline grietine ar grietinėle.
Recepto autorius: @plantasticka