Pagaminama labai lengvai ir paprastai, o savo skoniu nustebins ne tik jus pačius, bet ir svečius. Keptų paprikų ir pupelių užtepėlę puikiai tinka tepti ant sumuštinių, gardinti salotas, valgyti su daržovių lazdelėmis ar tiesiog kabinti šaukštu. O jei iš karto nesuvalgysite, užtepėlę laikykite sandariame inde šaldytuve. Prieš valgant leiskite sušilti iki kambario temperatūros.
Reikės:
- 4 raudonų paprikų
- 240 g virtų arba konservuotų (1 skardinės) raudonųjų pupelių
- 2 česnako skiltelių
- 3 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių (nebūtinai)
- žiupsnelio čili ar kajeno pipirų (priklausomai nuo to, kokio aštrumo pageidaujate)
- žiupsnelio druskos
- 100 g graikinių riešutų, lengvai apkeptų sausoje keptuvėje
- saujos graikinių riešutų, lengvai apkeptų (papuošimui)
Eiga:
- Paprikas perpjauname per pusę ir išimame sėklas, sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą odele aukštyn ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę (galite ir su griliaus funkcija – bus greičiau). Kepti kol odelės apkeps ir pradės juoduoti (apie 20-30 min.). Sudedame į maišelį, užrišame ir paliekame atvėsti. Tada nuimame odeles.
- Keptas paprikas ir visus likusius ingredientus (išskyrus graikinius riešutus) sudedame į maisto smulkintuvą ir susmulkiname. Pačiame gale suberiame riešutus ir dar pasmulkiname. Kol riešutai susismulkina iki tokio dydžio gabaliukų, kad jaustųsi (traškėtų) valgant. Bet jei norisi, kad užtepėlė būtų vientisos tekstūros, riešutus berkite kartu su visais ingredientais.
- Paragaukite, ir, jei reikia, skonį pakoreguokite papildomai įdedant česnako skiltelę, citrinos sulčių, čili ir/arba druskos. Skanaus!
Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš valgykimesveikiau.lt