Dažnai žmonės mano, kad augalinio maisto gamyba yra sudėtinga, brangi, reikalaujanti specifinių įgūdžių, žinių ar netgi neįprastų produktų. Tai mitas, neretai atgrasantis nuo eksperimentavimo su augaliniais ingredientais.
Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad maisto gaminimo iššūkiai neabejotinai taps juntami iškylaujant gamtoje, atokesnėje sodyboje ar kelyje. Mūsų tikslas – paneigti stereotipus apie tai, kad augalinio maisto ruošimas lauko sąlygomis komplikuotas. Norime pasidalinti praktiniais patarimais, kaip gaminti ne tik nesudėtingus bei nebrangius, bet ir skanius bei maistingus patiekalus, kurie puikiai telpa į vieną puodą. Šios rekomendacijos ne tik palengvins pasiruošimą žygiams ar kelionėms, bet ir atvers duris į įvairaus maisto pasaulį, nuo tradicinių iki neįprastų skonių derinių.
Pasiruošimas
Gamtoje dažnai trūksta papildomų išteklių, todėl gerai suplanuotas pasiruošimas padės optimaliai panaudoti turimus resursus.
Trys „auksinės“ (iš patirties atėjusios) taisyklės, kaip iš anksto pasirengti maistą gaminti lauko sąlygomis:
- Pasiimkite maistingų ir lengvai paruošiamų produktų. Pavyzdžiui, pravartu turėti pakelį raudonųjų arba žaliųjų lęšių, ryžių, grikių, konservuotų pupelių, avinžirnių. Taip pat „lauko virtuvėje“ naudingos konservuotos daržovės (tokios kaip burokėliai ir agurkai) arba jų mišrainės. Šie produktai – maistingas ir greitas sprendimas patiekalų ant laužo mėgėjams.
- Rinkitės ilgai negendančias daržoves. Morkos, svogūnai, česnakai, moliūgas, kopūstas, burokėliai, bulvės – šios daržovės puikiai tiks įvairiems lauko patiekalams, tuo pačiu praturtindamos Jūsų patiekalus subtiliais skoniais ir reikalingomis maisto medžiagomis bei vitaminais.
- Turėkite universalių prieskonių. Jei patiekalui norite suteikti išraiškingesnio skonio, druska, pipirai, daržovių sultinys ar mėgstamas prieskonių mišinys tiesiog privalo atsidurti Jūsų produktų sąraše. Nepamirškite ir nedidelio buteliuko aliejaus, kuris pravartus kepinant ir taip pat padeda ingredientams atskleisti išskirtinį savo skonį.
Kad pasiruošimas būtų dar lengvesnis, iš anksto apgalvokite meniu: kokius patiekalus gaminsite, kokie ingredientai bei įrankiai jiems bus labiausiai reikalingi.
Receptai
Visiems, besidomintiems maisto ruošimu gamtoje, kviečiame išbandyti mūsų savanorės Sandros atrinktus ir praktiškai išmėgintus ,,vieno puodo’’ receptus.
AUGALINIAI UKRAINIETIŠKI BARŠČIAI ANT LAUŽO (4-6 PORCIJOS)
Ingredientai:
- 500 ml konservuotų burokėlių
- 1 indelis konservuotų pupelių
- 2 vidutinio dydžio bulvės
- 1 vidutinio dydžio morka
- 1 didesnis svogūnas
- 1-2 česnako skiltelės
- 2 kubeliai daržovių sultinio
- Šlakelis aliejaus (kepimui)
Gaminimas:
- Įkaitinkite puodą.
- Supjaustykite svogūną, česnako skilteles ir morkas (mažais kubeliais).
- Į įkaitintą puodą įpilkite aliejaus ir suberkite pjaustytas daržoves. Lengvai apkepkite.
- Įpilkite į puodą 1,5-2 litrus vandens (jei puodas – vidutinio dydžio).
- Supjaustykite bulves ir suberkite jas į puodą virti.
- Bulvėms pavirus kelias minutes, supilkite konservuotus burokėlius ir nuplautas konservuotas pupeles.
- Kai bulvės pilnai išvirs, sriubos gamyba bus baigta. Skanaus!
AUGALINIS LAUŽO PLOVAS (4-6 PORCIJOS)
Ingredientai:
- 1 didelė morka
- 1 didelis svogūnas
- 1 raudonoji paprika
- ~200 g sviestinio moliūgo
- 2 skiltelės česnako
- Šlakelis aliejaus (kepimui)
- 250 g baltųjų ryžių
- Pakelis augalinio faršo (taip pat tinka konservuoti lešiai arba pupelės)
- 500 ml pomidorų padažo
Gaminimas:
- Įkaitinkite puodą.
- Supjaustykite svogūną, česnakus, moliūgą, papriką ir morką (mažais kubeliais).
- Į įkaitintą puodą įpilkite aliejaus ir suberkite pjaustytas daržoves. Lengvai apkepkite.
- Sudėkite ir pakepinkite augalinį faršą (jei renkatės konservuotas ankštines daržoves, jas supilkite plovo ruošimo pabaigoje).
- Įpilkite 2-2,5 litro vandens ir pakaitinkite. Kol vanduo užvirs, suberkite ryžius. Uždenkite dangtį ir virkite, kol puode nebeliks vandens ir ryžiai bus išbrinkę.
- Supilkite pomidorų padažą, viską labai gerai išmaišykite ir patiekite. Skanaus!
SALDŽIOSIOS BULVĖS TROŠKINYS (4 PORCIJOS)
Ingredientai:
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 didelė saldžioji bulvė
- 2 kubeliai daržovių sultinio
- 1 skardinė konservuotų pjaustytų pomidorų
- 3 šaukštai žemės riešutų sviesto
- 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
- 1 a.š. druskos
- 1 skardinė konservuotų avinžirnių (nusausintų)
- 2 saujos žaliųjų (kale) kopūstų
- Šlakelis aliejaus (kepimui)
Gaminimas:
- Įkaitinkite puodą, įpilkite aliejaus.
- Susmulkinkite svogūną ir česnakus, juos pakepinkite.
- Supjaustykite saldžiają bulvę mažais kubeliais.
- Suberkite saldžiosios bulvės ir sultinio kubelius, konservuotus pomidorus, žemės riešutų sviestą, rūkytos paprikos miltelius ir druską į puodą. Viską gerai išmaišykite, kad žemės riešutų sviestas ištirptų ir neliktų gumulėlių. Troškinkite neuždengę dangčio apie 15-20 minučių arba tol, kol saldžiosios bulvės suminkštės.
- Kai saldžiosios bulvės suminkštės, sudėkite į puodą avinžirnius ir kopūstus. Maišykite, kad ingredientai pasiskirstytų tolygiai ir tuo pačiu toliau kaitinkite puodą, kol avinžirniai sušils, kopūstai suminkštės.
- Troškinį galite patiekti. Skanaus!
Tikimės, kad pateikti patarimai ir receptai taps neatsiejama kiekvienos Jūsų kelionės ar žygio dalimi, įkvėps pasinerti į maisto gamybos paslaptis bei pasilepinti natūraliomis gamtos gėrybėmis. Patiekalų ruošimas lauko sąlygomis – ne tik kulinarinis iššūkis, bet ir galimybė sustiprinti ryšį su mus supančia aplinka, kurioje kiekvienas patiekalas gali tapti unikaliu.
Straipsnį parengė Sandra Targonskytė
Daugiau receptų: https://www.freshoffthegrid.com/vegan-camping-food/
Šaltinis: https://vickyflipfloptravels.com/cooking-outdoors-tips/