Vakarėlių žvaigždė – gvakamolė


2024-10-04

Sunku nesutikti: gvakamolė yra tikra vakarėlių žvaigždė! Šis avokadų pagrindu ruošiamas meksikietiškas padažas dėmesio sulaukia ir draugų susibūrimuose, ir šeimos vakarienėse. Gvakamolė ne tik puikiai dera su traškučiais ir daržovėmis, bet ir gali tapti išskirtiniu daugybės augalinių patiekalų pagardu. Nesvarbu, ar renkatės klasikinį receptą, ar eksperimentuojate su naujomis variacijomis, gvakamolė padės paįvairinti jūsų vaišių stalą. 

 

Klasikinis gvakamolės receptas


Reikės:

  • 2 prinokusių avokadų
  • 1 pomidoro (smulkiai supjaustyto)
  • 1 mažo raudonojo svogūno (smulkiai supjaustyto)
  • 1 česnako skiltelės (susmulkintos)
  • 1 laimo sulčių
  • Šviežių kalendros lapelių (smulkiai kapotų)
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį)

Paruošimas:

  1. Perpjaukite avokadus per pusę, pašalinkite kauliukus ir išskobkite minkštimą į dubenį. Švelniai trinkite šią masę šakute, kol pasieksite norimą padažo konsistenciją (jei mėgstate, galite palikti ir šiek tiek didesnių avokado gabaliukų).
  2. Į avokadų masę įmaišykite pomidorus, svogūnus, česnaką ir kalendras. Supilkite laimo sultis, kurios ne tik suteiks malonaus rūgštumo, bet ir padės išlaikyti žalią gvakamolės spalvą.
  3. Pagardinkite druska ir pipirais (pagal skonį), gerai išmaišykite ir patiekite su mėgstamais užkandžiais arba kaip priedą šalia kitų patiekalų.

Išradingos gvakamolės variacijos


Nors klasikinė gvakamolė yra neabejotina virtuvės favoritė, nebijokite eksperimentuoti ir paieškoti naujų šio padažo skonių. Dalinamės keliais variantais, kurie gali nustebinti ir jus, ir jūsų vakarėlio svečius. 

Vaisių gvakamolė. Papildykite padažą šviežiai pjaustyto mango, ananaso arba granato sėklomis, kad suteiktumėte gvakamolei saldumo bei gaivumo. Taip pat galite įmaišyti smulkiai pjaustytų paprikų arba kukurūzų, kurie praturtins padažą malonia tekstūra ir išraiškingesniu skoniu.

Aštri gvakamolė. Norėdami suteikti gvakamolei šiek tiek aštrumo, įberkite į ją smulkiai pjaustytos jalapeno paprikos. Jei siekiate dar ryškesnio skonio, pagardinkite padažą maltų čili arba aitriųjų paprikų milteliais.

Gvakamolė su ankštinėmis daržovėmis. Į avokadų pagrindą įmaišykite virtų žalių žirnelių, konservuotų kukurūzų arba juodųjų pupelių. Ankštinės daržovės suteiks padažui švelnių akcentų ir papildys gvakamolę skaidulomis bei baltymais. 

Gvakamolė su žolelėmis. Drauge su kalendromis, pamėginkite į padažą įdėti šviežios petražolės, mėtų ar net baziliko. Šios žolelės suteiks gvakamolei neįprasto, tačiau malonaus skonio.

Kreminė gvakamolė. Norėdami praturtinti padažą dar išraiškingesniu kreminiu skoniu, įmaišykite į jį smulkiai trinto šilkinio tofu. Tai ne tik suteiks gvakamolei švelnesnės konsistencijos, bet ir papildys ją baltymais.

Itališko stiliaus gvakamolė. Skrudinti vyšnininiai pomidoriukai, avokadas ir raudonasis svogūnas puikiai dera su alyvuogių aliejumi, baziliku bei česnaku, sukurdami gaivią itališką skonių paletę atspindinčią gvakamolę. Padažą patiekti rekomenduojame drauge su skrudinta duona arba traškiomis daržovėmis.

Gvakamolė su humusu. Kam rinktis vieną mėgstamą užtepėlę, jei viename padaže galite suderinti dvi? Sutrinkite avokadą su tahini, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, česnaku, druska ir kuminu. Tada suberkite į mišinį avinžirnius ir trinkite, kol masė taps vientisa. Taip sukursite išskirtinį humuso ir gvakamolės skonio pagardą! 

Viduržemio jūros stiliaus gvakamolė. Sumaišykite avokadą su džiovintais pomidorais, šviežiais vyšnininiais pomidoriukais, raudonuoju svogūnu, alyvuogėmis ir pagardinkite šį padažą žiupsneliu raudonėlio ir petražolių. Šis gvakamolės variantas gaivių ir aromatingų skonių į jūsų virtuvę atneš tiesiai iš saulėtosios Graikijos!

Gvakamolė su bananais ir anakardžiais. Sumaišykite bananą su avokadais, smulkintais anakardžiais ir pusės laimo sultimis. Įberkite česnakinės druskos bei kumino ir išgausite ypač kremišką gvakamolę. Netikėtas skonių derinys tikrai nustebins!

Skanaus!

Daugiau augalinių patiekalų idėjų ieškokite NORI GALI receptų skiltyje.

* * *

Straipsnį parengė Ugnė Orinaitė

Šaltinis:

Norite išbandyti augalinę mitybą ir gauti daug skanių augalinių receptų? Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

kiti įrašai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]