Kepsninėje galima prigaminti įvairiausių veganiškų patiekalų, bet jei norisi visiems jau įprasto maisto – šašlykų – juos galima atkurti ir iš seitano. Marinatui galite rinktis savo mėgstamus skonius ar tiesiog apibarstyti seitano gabalėlius šašlykų prieskoniais, bet ir šiame recepte naudotas barbekiu padažas marinatui – puikiai tiko.
Reikės (~ 30 nedidelių šašlykų):
- 175 g. seitano miltų
- 1 šaukšto maistinių mielių
- 1,5 šaukštelio česnakų miltelių
- 1,5 šaukštelio svogūnų miltelių
- 2 šaukštelių kepsnio prieskonių (jau paruoštų, pirktinių)
- Žiupsnio pipirų
- 240 ml. karšto vandens
- 95 g. virtų/konservuotų baltųjų pupelių
- 1,5 šaukšto sojų padažo
- Pasirinktinai: 6 šaukštų barbekiu padažo (marinatui)
Šašlykų virimui reikės:
- 1 litro vandens
- 2 kubelių daržovių sultinio (naudojamo sultinio instrukcijose gali rašyti skirtingą kiekį vienam litrui vandens, tad atsižvelkite į nurodymus ant pakelio)
- 2 šaukštų sojos padažo
- 1 šaukšto barbekiu padažo
Eiga:
- Inde sumaišyti sausus ingredientus (seitaną, maistines mieles ir prieskonius).
- Į atskirą indą supilti karštą vandenį, pupeles bei sojų padažą ir su rankiniu trintuvu ar maisto procesoriumi sumalti iki vientisos masės.
- Sausą mišinį sumaišyti su šlapiu, kol neliks miltų ir rankomis paminkyti dar 2-3 minutes.
- Iš masės suformuoti pailgą formą, perpjauti ją pusiau išilgai ir supjaustyti nedideliais gabaliukais (gaunasi maždaug 22-24 gabaliukai).
- Verdant jie padidės ir juos galima bus labiau pasmulkinti.
- Puode užvirti 1 litrą vandens, įdėti sultinio kubelius ir sojų padažą. Į puodą sudėti pjaustytus seitano gabaliukus ir virti ant silpnos ugnies apie 40 minučių pridengus su dangčiu ir vis pamaišant, kad gabaliukai nesuliptų.
- Išvirtus šašlykus išimti į atskirą indą ir palikti atvėsti. Vėliau galima pasmulkinti gabaliukus, kurie atrodys per dideli.
- Marinatui galima rinktis savo mėgstamus skonius arba pasirinkti vieną iš pasiūlytų variantų aukščiau. Šašlykus tiesiog sumaišyti su pasirinktu marinatu, palaikyti jame 2-3 valandas ar ilgiau ir kepti kepsninėje, kol visi gabalėliai apskrus. Geriausia, jei gabalėliai būtų maži – tuomet geriau apkeps ir nebus tokie minšti.
Recepto autorius: @plantasticka