Atėjus šaltam orui ir toliau galite skanauti salotas – tiesiog pritaikykite jas prie metų laikų! Kai už lango taps balta, tikrai norėsite lėkštėje garuojančio patiekalo. Šios salotos kaip tik tokios!
Reikės:
2 porcijoms
- 2 nedidelių burokėlių
- 2 didelių raudonųjų svogūnų
- 6-8 lapinio (kale) kopūsto šakelių
- Pusės citrinos sulčių
- 1 stiklinės virtų grikių
- Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus (daržovių kepimui)
- 1 v.š. lydyto augalinio sviesto arba aliejaus (grikiams apkepti)
- Druskos ir pipirų
- Saujos lukštentų kanapių sėklų
Padažui
- 5 v.š. alyvuogių aliejaus
- 3 v.š. citrinos sulčių
- 1 v.š. augalinio saldiklio (pavyzdžiui, klevų sirupo)
- 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių
- Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C karščio temperatūros. Supjaustykite nuvalytus burokėlius maždaug 1 cm storio griežinėliais, o svogūnus – storesniais pusžiedžiais. Sudėkite daržoves į kepimo skardą (geriausia – vienu sluoksniu), apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų ir gerai viską išmaišykite (rankomis) – taip, kad visos daržovės pasidengtų aliejumi. Kepkite maždaug 40 minučių, kol daržovės iškeps ir lengvai karamelizuosis.
- Nuo lapinio kopūsto koto nuskabykite lapelius. Juos supjaustykite, sudėkite į dubenį, užberkite truputį druskos, įspauskite citrinos sulčių ir pagniaužykite (rankomis), kad kopūsto lapai suminkštėtų.
- Įkaitinkite keptuvėje šaukštą lydyto augalinio sviesto arba aliejaus. Pakepinkite grikius.
- Gerai sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus (labai patogu tam naudoti paprasčiausią užsukamą stiklainį – sudėkite produktus ir gerai pakratykite). Tada paragaukite ir, jei reikia, skonį pakoreguokite druska ir (arba) pipirais.
- Sudėkite keptas daržoves, grikius ir lapinius kopūstus į lėkštes, apliekite padažu ir užberkite lukštentų kanapių sėklų. Skaniausia salotas valgyti šiltas.
Recepto autorė: Jūratė Navikienė iš tinklaraščio Valgykime sveikiau (@valgykimesveikiau)