Moliūgai lengvai dera daugelyje receptų ir vitaminais bei skoniu gali praturtinti bene visus norimus patiekalus. Taip pat moliūgą galima panaudoti ir gaminant vieną iš itališkos virtuvės pasididžiavimų – „gnocchi“. Šiame recepte „gnocchi“ pateikiami su česnakų padažu, tačiau vietoje jo puikiai tiktų ir pesto ar kiti mėgstami padažai.
Reikės (3 porcijoms):
- 180 g kvietinių miltų
- 2-3 nedidelės bulvės (nuluptos svėrė apie 150g)
- 225 g moliūgų tyrės
- 1 šaukštelio druskos
- 1 žiupsnelio muskato (nebūtina)
Padažui:
- 4 šaukštų augalinio margarino (arba sviesto)
- 2,5 šaukštų šaldytų petražolių (tinka ir šviežios)
- 4 skiltelių česnakų
Eiga:
- Per pusę perpjauti nedidelį moliūgą ir padėjus vidumi į apačią kepimo skardoje kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min arba kol įbedus šakute jis bus labai minkštas. Tuomet pašalinus žievę moliūgą sumalti.
- Nulupti bulves ir sudėjus į verdantį vandenį virti apie 15 minučių arba kol bus minkštos.
- Bulvėms išvirus jas sutrinti su specialiu bulvių trintuvu arba tiesiog šakute, kol masė bus vientisa.
- Sumaišyti trintas bulves, moliūgų tyrę, miltus ir druską. Pradžioje galima sumaišyti šaukštu, o tuomet minkyti vis įdedant miltų, kol masė mažiau lips prie rankų. Ji turėtų išlikti minkšta ir gali būti šiek tiek lipni, minkyti jos ilgai taip pat nereikėtų.
- Pjaustymo lentą apibarstyti miltais, uždėti masę ir nestipriai spaudžiant iškočioti į stačiakampio formą, apie 2cm storio.
- Iškočiotą masę supjaustyti juostelėmis (apie 2 cm pločio). Juosteles šiek tiek rankomis paridenti, kad būtų apvalesnės, ir supjaustyti nedideliais gabaliukais.
- Gabaliukus galima įspausti šakute, kad būtų panašesni į tikrus „gnocchi“.
- Puode užvirti apie 1,5l vandens ir į verdantį vandenį sudėti „gnocchi“. Virti vis pamaišant, kol visi jie iškils į paviršių, o iškilus pavirti dar 1-2 minutes.
- „Gnocchi“ beverdant, į keptuvę sudėti margariną ar sviestą ir palaukti, kol jis ištirps, tada sudėti grūstą ar smulkiai tarkuotą česnaką ir petražoles. Pakepti 4-5 minutes vis pamaišant.
- Išvirusius „gnocchi“ sudėti į margarino padažą keptuvėje ir pakepti dar kelias minutes. Patiekiant galima užbarstyti grūstų aitriųjų paprikų, augalinio kietojo sūrio ar kitų norimų priedų.
Recepto autorius: @plantasticka