Minkštas, drėgnas, purus – šis nesudėtingas ir ryškus Raudonojo aksomo pyragas (angl. Red velvet cake) tikrai paliks įspūdį! Augaliniu receptu pasidalino Toni Okamoto, tinklaraščio Plant-based on a Budget kūrėja.
Reikės:
- 1 puodelio augalinio pieno (geriausiai tinka sojų)
- 1 v.š. obuolių acto
- ½ puodelio neutralaus skonio aliejaus
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 2 puodelių miltų
- ½ v.š. nesaldintos kakavos miltelių
- ½ puodelio baltojo cukraus
- ½ puodelio rudojo cukraus
- 1 a.š. kepimo sodos
- ½ a.š. druskos
- 1-2 a.š. raudonos spalvos maistinių dažų
Glaistui rinkitės:
- Augalinį kreminį sūrį (neutralaus, šokolado, vanilės arba citrinos skonio)
- Augalinę plaktą grietinėlę
- Augalinį baltojo šokolado ganašą
- Kokosinį glaistą
Pyragą taip pat galite papildyti:
- Didesniu kiekiu kakavos – turtingesniam skoniui išgauti papildomai įberkite iki 2,5 v.š. kakavos miltelių (pakeisdami miltus)
- Augaliniu šokoladu – įberkite drožlių arba gabalėlių
- Kapotais riešutais – pavyzdžiui, pekano arba graikiškais
- Kokosu – įdėkite į tešlą kelis v.š. nesaldintų smulkinto riešuto drožlių
- „Maraschino“ vyšniomis – kruopščiai sukapotos uogos pridės saldumo ir tekstūros
- Prieskoniais – gilesnius šiltus skonius išryškins cinamonas ir (arba) muskato riešutas
- Kava – sustiprinkite aromatą 1-2 a.š. maltos kavos
- Pabarstukais – iškepusio pyrago trupiniais, šviežiomis uogomis, skrudintais riešutais (pavyzdžiui, pekano arba graikiškais), šviežio arba skrudinto kokoso drožlėmis, augalinio šokolado gabalėliais ir pan.
Kuo pakeisti maistinius dažus?
Natūralią raudoną spalvą taip pat padės išgauti burokėliai – pakeiskite dalį (¼-½ puodelio) augalinio pieno burokėlių tyre arba sultimis. Taip pat tinka ir milteliai, tačiau jie suteiks veikiau kaštoninę spalvą. Tuo tarpu granatų arba aviečių sultys padės išgauti tik rausvai raudoną atspalvį.
Kuo pakeisti aliejų?
Aliejus padeda išgauti švelnų pyrago trupiningumą, todėl visiškai jo pakeisti nerekomenduojama. Jei norite, dalį recepte numatyto aliejaus pakeiskite nesaldinta obuolių tyre, neutralaus skonio augaliniu jogurtu arba trintomis saldžiosiomis bulvėmis.
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros ir lengvai ištepkite aliejumi kepimo skardą (maždaug 23 cm skersmens).
- Dideliame dubenyje sumaišykite augalinį pieną su obuolių actu. Plakite, kol masė pradės tirštėti.
- Supilkite aliejų ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite.
- Atskirame vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, baltąjį ir rudąjį cukrų, kepimo sodą ir druską. Gerai išmaišę, supilkite masę į dubenį su šlapiais ingredientais. Tuomet įdėkite maistinių dažų – išmaišykite gerai, bet nepermaišykite!
- Supilkite pyrago tešlą į prieš tai paruoštą skardą ir kepkite maždaug 30 minučių – arba tol, kol į pyrago centrą (patikrinimui) įsmeigtą pagaliuką galėsite ištraukti neaplipusį tešla.
- Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tuomet atlaisvinkite skardos užraktą ir leiskite pyragui dar šiek tiek pastovėti – tol, kol jis visiškai atšaus. Tik tuomet visiškai nuimkite skardos žiedą ir apatinę (pagrindo) dalį.
- Jei norite, pilnai ataušintą pyragą galite užšaldyti.
Svarbūs patarimai:
- Nepermaišykite tešlos, nes taip galite per klaidą išgauti pernelyg tankų ir kietą pyragą. Pakanka ingredientus sumaišyti taip, kad jie tiesiog tolygiai pasiskirstytų tarpusavyje.
- Pyrago dažymo procesas priklauso nuo pasirinkto dažų tipo. Paprastai skystų dažų prireiks dvigubai daugiau nei gelinių. Bendrą dažų kiekį derinkite pagal tai, kokį raudonumą siekiate išgauti.
- Tinkamai atvėsinkite iškepusį pyragą, nes ištrauktas iš orkaitės jis bus trapus. Ta pati taisyklė galioja ir glaisto tepimui arba sluoksniavimui.
- Sluoksniuotam pyragui – padvigubinkite tešlos kiekį ir prieš sluoksniuodami tinkamai išlyginkite pyrago „aukštus“.
- Išsaugokite skardos krašteliuose apskrudusius pyrago trupinius – dekoravimui.
Originalus recepto aprašymas (anglų kalba) – čia.