Vasaros alchemija: naminiai ledai


2022-06-13

Taip norėtųsi žinoti, kam turime būti dėkingi už skaniausio vasariško deserto atsiradimą… Tačiau šią genialią idėją savinasi ne viena šalis (ir tai suprantama!). Žinoma tiek, kad žmonijos meilė ledams tikrąja to žodžio prasme yra laiko patikrinta: pirmieji paminėjimai siekia kelis šimtus metų prieš mūsų erą!

Nors augalinių ledų pasirinkimo parduotuvėse netrūksta, pačių pagaminti šaltieji skanėstai daug labiau džiugina. Be to, tai vienintelis būdas iš tiesų kontroliuoti jų sudėtį: riebumą, saldumą, ingredientų kokybę bei jų derinius. Pavadinome šį gidą „Vasaros alchemija“, kadangi ledų gamyboje išties yra šiokios tokios magijos – šaldomi produktai keičiasi, o skaniausius rezultatus užtikrinančios gudrybės ne visada intuityvios. Žinome viena: magiškas procesas veda į magiškus skonius. Neriam gilyn?

Ledų bazė

Augaliniai ledai gaminami iš pačių įvairiausių ingredientų, tačiau jų sėkmė slypi tinkamos bazės parinkime. Įprastai jos būna trijų rūšių: riešutinė, augalinio pieno bei vaisių. Kiekviena suteikia ledams kitokią tekstūrą ir, žinoma, skonį. Apžvelkime, jų skirtumus ir ypatybes.

Riešutai

Plombyro tipo augaliniams ledams gaminti gerai tinka riešutų sviestas. Jis suteikia tirštą, kreminę tekstūrą ir riebumą, apsaugantį nuo didelių, burnoje traškančių vandens kristalų formavimosi. Žemės riešutų, migdolų, anakardžių, lazdynų, graikinių – rinkitės savo mėgstamiausią! Verta paminėti, kad skirtingi riešutai dera su skirtingais priedais, pavyzdžiui, lazdynai puikiai tiks su šokoladu (Nutella!), migdolai – su vyšniomis, o štai graikinius gerai papildys klevų sirupas.

Tarp augalinių ledų entuziastų ypač mėgstamas nekepintų anakardžių sviestas, kadangi jis, lyginant su kitais, nėra tokio ryškaus skonio ir leidžia atsiskleisti kitiems ingredientams.

Augalinis pienas

Kreminės ledų tekstūros garantas – natūraliai riebus ir tirštas augalinis pienas. Bene geriausias pasirinkimas būtų naudoti 18–24 % riebumo kokosų pieną. Savo konsistencija jis labai primena grietinėlę ir veganiškuose desertuose yra pagrindinė jos alternatyva. Svarbu nesumaišyti jo su kokosų gėrimais – kokosų kremas įprastai parduodamas skardinėse arba nedideliuose kartoniniuose pakeliuose.

Tirštesni avižų, sojų ar migdolų pienai taip pat gali būti naudojami ledų gamybai. Vis dėlto, juos naudojant būtų gerai turėti ledų gaminimo aparatą. Didžiąją dalį šių gėrimų sudaro vanduo, kuris be papildomo maišymo šaldiklyje sustings į didelius ir nelabai skanius kristalus.

Vaisiai

Karštą dieną niekas neatgaivins geriau nei vaisiniai ledai. Be to, tai mažiausiai riebus ir alergiškiems žmonėms draugiškiausias pasirinkimas.

ugalinių ledų receptuose dažnai sutiksite bananus. Dėl sudėtyje esančio pektino (medžiaga randama ląstelių sienelėse), sutrinti jie sušąla į tolygią ir vientisą masę, puikiai tinkančią vaisinių ledų bazei. Nenuginčijamas bananų privalumas – su jais dera praktiškai viskas: įvairios uogos, mangai, kiviai, avokadai, persikai ir t.t. Tačiau jei bananų nemėgstate, apsieiti tikrai galima ir be jų! Tiesiog naudokite tai, ką dėtumėte į mėgstamą glotnutį.

Sušalę vaisiniai ledai būna kiek kietesni, todėl prieš šaldymą juos geriau pilstyti į formeles su pagaliukais vietoje paprasto indo. Kitas variantas – daryti paruoštukus: supjaustykite norimus vaisius bei uogas ir užšaldykite juos šaldiklyje. Užsinorėjus ledų tereikės viską sutrinti trintuvu ir kaip mat galėsite mėgautis gaiviu desertu.

Mažos, bet svarbios detalės

Naminių ledų gamyba išties truputį alchemija. Šaltis keičia ingredientų savybes ir skonį, tad geriausiems rezultatams pasiekti prireiks trupučio žinių. Dalinamės keletu patarimų, padėsiančių pasigaminti nepriekaištingus ledinius skanėstus:

  • Prieš gaminant ledus visus produktus keletą valandų palaikykite šaldytuve. Tai leis sukurti vientisesnę ledų konsistenciją.
  • Pramoninėje ledų gamyboje kreminei tekstūrai išgauti naudojami įvairūs stabilizatoriai ir tirštikliai. Gaminant namuose jų funkciją gerai atliks kukurūzų krakmolas, agavų ar klevų sirupas.
  • Šaltis slopina saldumą. Dėl šios priežasties ledų masę darykite kiek saldesnę. Sodresnį skonį taip pat padės išgauti žiupsnelis druskos.
  • Jei ledus šaldėte ne formelėse, bet inde – prieš valgydami leiskite jiems kiek atšilti. Namų šaldikliuose temperatūra būna gana žema, todėl ledai išeina kietoki.

Ledų gamyba

Gaminant ledus namuose išties praverčia ledų aparatas. Jo esmė – tolygiai šaldyti ledų masę nuolat ją maišant. Tokiu būdu ledo kristalai susiformuoja mažesni ir ledų tekstūra būna minkštesnė, kremiškesnė.

Vis dėlto, jei neketinate aparato naudoti dažnai, jo pirkti neverta. Skanius ledus galima pasigaminti laiks nuo laiko maišant rankiniu būdu. Procesas atrodo taip:

  • paruoštą masę supilkite į indą ir patalpinkite į šaldiklį;
  • po valandos išimkite ir gerai išmaišykite;
  • maišymą kartokite bent 3 kartus arba kol masė visai sustings.

Jei gaminate ledus pilstymui į formeles, jų maišyti šaldymo metu nereikia.

kiti įrašai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]