Artėjant šventėms norite nustebinti šeimą bei svečius kulinarinėmis gudrybėmis? O gal smalsu išbandyti ką nors naujo, tačiau stinga įkvėpimo, kuo pakeisti įprastus šventinio stalo pagardus? Dalinamės keliais augaliniais „virtuvės pagalbininkais“, suteiksiančiais tradicijoms naujų atspalvių.
Augalinis majonezas
Dažnas svečias šaldytuve, kone nepamainomas ruošiant daugelį salotų, mišrainių ir užkandžių, tačiau ar įmanomas be kiaušinių? Mes sakome: dar ir kaip! Siūlome išbandyti šiuos nesudėtingus, lengvai (vos per kelias minutes) paruošiamus ir vertingus naminius receptus: iš anakardžių, daigintų saulėgrąžų branduolių ir netgi bulvių.
Majonezo alternatyvos – augalinė grietinė, jogurtas ir krienai
Vertingų, mažai kaloringų alternatyvų majonezui yra kelios:
- Augalinė grietinė sumaišyta su garstyčiomis ir joduota druska – padažas, skoniu panašus į majonezą, tik daug vertingesnis.
- Krienai. Kiek pamirštas lietuviškos virtuvės perlas skoniui paaštrinti. Krienai turi antibakterinių savybių ir padeda gerinti virškinimą. Juos galima sumaišyti su augaliniu graikišku jogurtu, grietine arba šilkiniu tofu.
Čatniai
Tiršta, saldžiai aštri, džemą primenanti indiška užtepėlė, kurią galima tepti ne tik ant vieno kąsnio sumuštinukų, bet ir sumaišius su aliejumi naudoti kaip glazūrą keptoms daržovėms, o atskiedus vandeniu bei šlakeliu aliejaus – kaip marinatą. Maišykite čatnį su augaliniu majonezu ar grietine, kad išgautumėte švelnesnio skonio pagardą prie traškučių, krekerių, duonos lazdelių.
Sodrūs padažai salotoms
Subalansuotą augalinio padažo skonį išgauti padės nesudėtinga formulė: riebi bazė + lengva rūgštelė + ryškaus skonio ingredientas. Riebiam pagrindui rinkitės tyrą alyvuogių aliejų, su vandeniu sumaišytą mėgstamą riešutų kremą ar sutrintą avokadą. Rūgštelės suteiks šlakelis citrusinių vaisių sulčių, taip pat keli šaukštai pasirinkto acto: ryžių, vyno, obuolių. Ryškumo įneš saulėje džiovinti pomidorai, įvairios prieskoninės žolelės, garstyčios, česnakai, imbieras. Keletą receptų rasite mūsų rengtame straipsnyje.
***
Jei visgi norėtųsi virtuvėje laiko praleisti kuo mažiau, augalinius produktus-pagalbininkus galite rasti didžiuosiuose prekybos centruose (Maxima, Rimi, Iki) bei specializuotose krautuvėse (pavyzdžiui, Livin ar Veggo). Tai puikus variantas skubantiems virtuvės kūrėjams. Čatnių gamyba užtrunka ilgiau, todėl taupydami laiką jų rasite tiek didžiuosiuose prekybos centruose, tiek grumaniškose krautuvėse.
Nepasiduokite įtampai – pasitelkite „virtuvės pagalbininkus“ ir pirmyn į atradimus!
Tekstą parengė Ingrida Vasyliūtė