Dėl savo išvaizdos ir skonio tofu dažnai apibūdinamas kaip nuobodus, tačiau iš tikrųjų tai – vienas universaliausių produktų virtuvėje. Štai keletas priežasčių, kodėl verta susidraugauti su baltymų ir mineralų karaliumi.
Platus panaudojimas
Nuo pusryčiams valgomos augalinės kilmės plaktos kiaušinienės iki sriubų, salotų, troškinių ar desertų. Tvirtesnis tofu pasitarnaus ruošiant pusryčius ar pietus, o kreminės konsistencijos šilkinis puikiai tiks kokteiliams ir saldėsiams: pudingams, putėsiams ar sūrio pyragui.
Šis sojos sūris lengvai integruojamas į daugybę pasaulio virtuvių. Nesvarbu, ar jis naudojamas aštriame tailandietiškame karyje, japoniškoje miso sriuboje, meksikietiškame taco ar itališkoje lazanijoje – tofu gali įgyti įvairių kulinarinių tradicijų bruožų, įrodydamas, kad jis tikrai nėra blankus produktas.
Drobė virtuvės eksperimentams
Tofu veikia kaip kempinė, puikiai absorbuoja skonius, todėl tai tobula drobė eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais, padažais, marinatais.
Svarbiausios tofu marinavimo taisyklės:
- Marinavimui rekomenduojama naudoti tvirtą tofu. Minkštą arba šilkinį palikite desertams.
- Prieš marinuodami tofu pašalinkite vandens perteklių. Tai leidžia veiksmingiau sugerti marinatą. Suvyniokite jį į švarų virtuvinį rankšluostį, padėkite ant lėkštės ir ant viršaus uždėkite sunkų daiktą. Leiskite šitaip pabūti apie 30 minučių.
- Kad užtikrintumėte tolygų marinavimą, tofu supjaustykite mažesniais kubeliais.
- Marinavimo taisyklė paprasta – kuo ilgiau marinuosite, tuo skonis bus sodresnis, tačiau pakanka 30 minučių. Jei turite laiko – leiskite marinuotis keletą valandų ar palikite per naktį šaldytuve. Uždarykite sandariame inde ir leiskite skoniams įsigerti.
- Geriausi tofu draugai yra sezamo aliejus, česnakai, imbieras, kmynai, kalendra, čili pipirai, ciberžolė, rūkyta paprika, agavų ar klevų sirupas, teriyaki, tamari ar sojos padažai, bazilikas, čiobrelis, raudonėlis bei riešutai.
Pateikiame kelis marinatus, įkvėptus pasaulio šalių:
Azija. Sojos padažas, sezamo aliejus, imbieras, česnakai ir šiek tiek saldumo iš klevų sirupo ar rudojo cukraus. Paprastas ir pikantiškas su sodriu umami skoniu. Galite pagardinti žemės riešutais ar sezamu.
Viduržemio jūros regionas. Alyvuogių aliejus, citrinų sultys, raudonėlis, čiobreliai ir maltas česnakas. Tikras itališkas skonis.
Meksika. Kmynai, čili milteliai, laimo sultys ir kalendra. Tinkamas aštrių ir rūgščių potyrių mėgėjams.
Eksperimentuokite ir atraskite savo unikalų, kvapnų, sodraus skonio nenuobodų tofu!
Tekstą parengė Ingrida Vasyliūtė