Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas


Desertai

Šį kalėdinį džiovintų vaisių pyragą galima išsikepti likus geram mėnesiui iki švenčių ir palikti brandintis, kas savaitę ar dvi sudrėkinant brendžiu. Jei nenorite naudoti alkoholio, vietoje jo pilkite šviežių apelsinų sultis arba saldintą juodą arbatą. Tokiu atveju pyragą kepkite likus kelioms dienoms iki Kalėdų – be alkoholio pyragas keletą savaičių neišsilaikys.

Reikės:

  • 850 g įvairių džiovintų vaisių ir uogų (spanguolių, razinų, figų, slyvų)
  • 1 apelsino žievelės ir sulčių
  • 1 citrinos žievelės ir sulčių
  • 100 ml brendžio ar romo
  • 180 g kokosų aliejaus
  • 150 g kuo tamsesnio nerafinuoto rudojo cukraus (naudojau 100 g tamsų muscavado ir 50 g kokosų cukraus)
  • 3 v.š. maltų linų sėmenų
  • 100 g maltų migdolų
  • 200 g viso grūdo speltos miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 1/2 a.š. malto imbiero
  • 1/2 a.š. malto kardamono
  • 1/2/ a.š. maltų gvazdikėlių
  • žiupsnelio druskos

Eiga:

  1.  Džiovintus vaisius gerai nuplauname, didesnius pasmulkiname, užpilame brendžiu ir nakčiai (ar parai) paliekame uždengtame inde.
  2. Kitą dieną į puodą sudedame vaisius su brendžiu, apelsino ir citrinos tarkuotas žieveles ir išspaustas sultis, kokosų aliejų, cukrų ir lengvai pakaitiname apie 5 minutes, kol ištirps cukrus. Atvėsiname.
  3.  Linų sėmenis užpilame 7,5 šaukšto vandens ir paliekame išbrinkti apie 10 minučių.
  4.  Įjungiame orkaitę 150°C. Pasiruošiame 20 cm apvalią atsegamais kraštais kepimo formą: išklojame ją kepimo popieriumi dvigubu sluoksniu paliekant išsikišusius kraštus per pusę sprindžio (kad nesudegtų ilgai kepant).
  5. Kitame inde gerai sumaišome maltus migdolus, miltus, kepimo miltelius ir visus prieskonius su druska.
  6. . Išbrinkusius linų sėmenis sumaišome su vaisių mase ir į ją gerai įmaišome miltus su prieskoniais. Turi gautis tiršta masė. Jei reikia, tirštumą pakoreguokite šaukštu vandens ar miltų. Gautą masę suverčiame į paruoštą kepimo indą, gerai išlyginame paviršių ir šauname į orkaitę.
  7. Kepame 150°C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val., kol įbestas medinis pagaliukas, jį ištraukus, lieka sausas.
  8. Ištraukus pyragą iš orkaitės (po kokių 10 minučių) mediniu pagaliuku padarome keletą skylučių ir paviršių suvilgome 2 šaukštais brendžio. Leidžiame pilnai atvėsti kepimo formoje.
  9.  Pilnai atvėsusį pyragą išimame iš kepimo formos, atsargiai (pyragas gali būti trapus) nuimame kepimo popierių, suvyniojame į naują kepimo popierių, tada į foliją ir sandariai įdedame į maišelį. Kas savaitę ar dvi išvyniojame ir paviršių suvilgome 2 šaukštais alkoholio. Taip pyragą „maitiname” iki 5 savaičių. Likus savaitei iki valgymo pyrago „nebemaitiname“.
  10.  Skanaus!

Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš valgykimesveikiau.lt

Norite dar daugiau skanių augalinių receptų?
Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

Panašūs receptai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]