Minkštutėlis, drėgnas ir prisotintas įvairiausiais prieskoniais pyragas. Pyragas skanus be jokio glajaus, bet norint šventinės išvaizdos – padabinkite glajumi.
Pyragui:
- 250 g viso grūdo speltos miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. sodos
- 1/2 a.š. druskos
- 2 a.š. cinamono
- 2 a.š. imbiero miltelių
- 1/2 a.š. malto muskato
- 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
- 100 g sviesto (veganiško)
- 12 vnt. minkštų datulių
- 60 g nerafinuoto cukraus
- 120 g melasos
- 120 ml augalinio pieno
Glajui:
- šaukšto citrinos sulčių
- cukraus pudros
Eiga:
- Datules trintuvu sutriname į tyrę/košę. Mikseriu datulių tyrę, sviestą ir cukrų maišome iki daugmaž vientisos masės. Sudedame melasą ir dar pamaišome.
- Į gautą masę palaipsniui pilame pieną ir beriame miltus, sumaišytus su prieskoniais, kepimo milteliais ir soda. Viską išmaišome, bet nepersistengiame.
- Pilame į kepimo indą (aš naudojau silikoninę formą) ir kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min., kol ištrauktas pagaliukas lieka sausas.
- Šiek tiek pravėsusį pyragą išimame iš formos ir perkeliame ant grotelių pilna atvėsti.
- Puošimui citrinos sultis sumaišome su cukraus pudra, kol tekstūra pasidarys tiršta, ja išmarginame pyragą. Kol glajus nesustingęs galima uždėti įvairių džiovintų vaisių ir uogų.
Už receptą dėkojame: Jūratei Navikienei iš valgykimesveikiau.lt