Burokėlių gira


Gėrimai

Tradicinis probiotinis gėrimas iš raugintų burokėlių. Fermentacijos metu vertingosios šių daržovių savybės pastebimai sustiprėja. Dėl sudėtyje esančių natūralių elektrolitų burokėlių gira drėkina net geriau nei paprastas vanduo. Šį gėrimą įvertins ir aštrių bei žemiškų skonių mėgėjai.

Reikės (750 ml giros):

  • Pusės vidutinio dydžio burokėlio (smulkintos)
  • 700 ml vandens
  • 1 šaukštelio (nejoduotos) druskos
  • Mėgstamų priedų (pagal skonį): apelsino, imbiero, ciberžolės, citrinos, kmynų, levandų, čiobrelių ir kitų aromatinių žolelių.

Eiga:

  1. Supjaustykite burokėlį nedideliais griežinėliais ir perkelkite juos į švarų stiklainį.
  2. Ištirpinkite vandenyje druską ir supilkite mišinį į stiklainį. Jei norite, įdėkite mėgstamų priedų (neprivaloma). Palikite gėrimą pastovėti kambario temperatūroje (maždaug 5-7 dienas).
  3. Kasdien išleiskite iš stiklainio orą, kad kontroliuotumėte jame besikaupiančios angliarūgštės kiekį. Būkite atsargūs – stiklainiuose greitai susidaro slėgis.
  4. Po 3 dienų paragaukite ir patikrinkite, ar gėrimas pamažu įgyja giros skonį. Darykite tai kasdien. Kai gėrimo skonis pasiekia optimalų tašką, atšaldykite ir skanaukite.
  5. Gerkite kasdien, po maždaug 1-2 puodelius (150 ml).

Mūsų komandos narė Goda dalinasi praktiniais šio gėrimo ruošimo patarimais:

  • Burokėlių nereikia labai smulkiai supjaustyti, geriau palikti stambesnius gabalėlius, nes jie turi daugiau cukraus (maži gabalėliai per greitai suraugintų girą iki nebegeriamos).
  • Tie, kas girą renkasi ruošti be pridėtinių ingredientų (t.y. gėrimą gamina tik iš burokėlių, druskos ir vandens), gali pamėginti į ją įberti ciberžolės su šiek tiek juodųjų pipirų, kmynų su imbieru, įspausti laimo sulčių bei įnešti kitų mėgstamų skonių natų.
  • Pravarčiausia girą pradėti ragauti po maždaug 5 dienų ir taip, vis po truputį daugiau rūgstančią, sugerti per savaitę. Jei jausite, kad gėrimas rūgsta per greitai, laikykite jį šaldytuve.

Recepto autorė: Nathália Krauss iš @biophilia__micro.kultures

Norite dar daugiau skanių augalinių receptų?
Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

Panašūs receptai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]