Piknikas – viena iš tų veiklų, kurią sugadinti galėtų nebent lietus… ir tai nebūtinai. Juk gamta vasarą pačiame gražume, draugai linksmi, įsikvėpę atostogų įspūdžių, o maistas kupinas gaivių kvapų ir skonių. Ypač augalinis!
Ta proga kviečiame jus atrasti skanius veganiškus užkandžius ir užpildyti jais iškylos krepšį. O kad piknikas vyktų kuo sklandžiau, paruošėme keletą patarimų: nuo maisto paruošimo iki bendravimo su artimaisiais apie augalinę mitybą.
Jaukus parkas, gera kompanija ir gardūs augaliniai užkandžiai – vasara trumpa, nėra ko laukti!
Augalinio pikniko krepšys
Planuodami augalinio pikniko valgiaraštį dviračio, ko gero, neišrasite – maistas iškylai turi būti patogus valgyti ir patogus dalintis. Didžioji dalis veganiškų užkandžių būtent tokie. Niekada neprašausite su augaliniais keksiukais, mažais sumuštinukais, bananų duona ar kitais netirpstančiais pyragais, taip pat sausainiais, sezoninėmis uogomis ir vaisiais. Atskiro paminėjimo vertos augalinės užtepėlės, tokios kaip humusas, gvakamolė ar queso. Jos puikiai tiks mirkyti daržovių lazdeles, traškučius ir krekerius. Daugybe gerų idėjų užkandžiams rasite mūsų receptų skiltyje.
Keletas svarbių dalykų:
- Nepamirškite namuose nuplauti daržovių, vaisių bei uogų – nereikės sukti galvos, kur ir kaip tą padaryti pikniko vietoje;
- Drėgną maistą pakuokite atskirai nuo sauso, kad jis nepermirktų ir išliktų traškus (pavyzdžiui, nedėkite humuso ir krekerių į vieną indą);
- Į pikniką neimkite maisto, kurio ilgai nelaikytumėte kambario temperatūroje / karštyje: salotų, kreminių desertų ir pan.
- Nepamirškite pasiimti šiukšlių maišų, kad išvykdami gamtą paliktumėte švarią ir tvarkingą;
- Stenkitės naudoti kuo mažiau vienkartinių indų, juk šiukšlių mūsų planetoje ir taip netrūksta. Susitarkite su draugais, kad kiekvienas sau atsineštų po lėkštę, šakutę ir puodelį.
Maisto likučiai…
Ar esate nors kartą iš pasibuvimo su draugais išėję alkani? Vargu – juk mūsų tautiečiai išties dosnūs ir svetingi žmonės! Nors pastarosios savybės ir pagirtinos, maisto švaistymo gero tono ženklu tikrai nepavadintume – kasmet vienas lietuvis išmeta net 60 kg maisto! Taigi, planuodami pikniką neapsigaukite su maisto kiekiu, dažniausiai jo reikia gerokai mažiau. Geras būdas nešvaistyti – pasiskirstyti užkandžiais: tegu vienas žmogus paruošia sumuštinius, kitas saldumynus, trečias pasirūpina vaisiais ir t.t.
Jei likučių išvengti nepavyko, supakuokite juos į maisto indelius ir parsivežkite namo. Geroji žinia ta, kad augalinis maistas nebus taip greit sugedęs ir įvairius sumuštinius, pyragus, keksiukus drąsiai galėsite sukramsnoti kitą dieną. Tuo tarpu pjaustyti vaisiai ar suminkštėjusios uogos puikiai tiks glotnučių gamybai, o daržovės – troškiniams bei salotoms.
Supažindinkite kitus su augaliniu maistu!
Jei esate mitybos keitimo kelyje, Jūsų draugams ir artimiesiems tikriausiai smalsu, ką valgote. Piknikas – gera proga supažindinti žmones su augalinio maisto skoniais ir įvairove (juk ne vien riešutus ir agurkus kremtate!). Pagaminkite savo mėgstamiausių užkandžių bei paprašykite, kad kiti atsineštų ko nors augalinio. Pajutę kompanijos susidomėjimą papasakokite, kaip Jums sekasi maitintis veganiškai: kokių naujų skonių atradote, receptų išbandėte ar teigiamų pokyčių pajutote (galbūt jaučiatės energingesni, atradote palaikančią bendruomenę, susitvarkė veido oda ir pan.). Tačiau nepamirškite išlikti konstruktyvūs ir taktiški: nebrukite savo nuomonės bei nesmerkite kitų žmonių mitybos pasirinkimų. Puikiai žinome, kaip nemalonu, kai kas nors primetinėja savo gyvenimo būdą ar įkyriai moralizuoja. Galbūt kažkam šis piknikas bus pirmas sąlytis su augaliniu maistu ar veganiška pasaulėžiūra – tegul jis būna geras, įkvėpkite! Naudingos informacijos apie tai, kaip kalbėti su žmonėmis apie veganizmą rasite šiuose trumpuose filmukuose.