Pamilti salotas: sodrūs ir maistingi augaliniai padažai


2022-09-21

Traškios, gaivios, su kepintais riešutais ar uogomis, pilnos spalvų ir skonių… Ne šiaip sau taip saldžiai suokiame, norime, kad pamiltumėte salotas! Lengviausias būdas tą padaryti – paruošti gerą augalinį padažą.

Sveikos mitybos gairėse vaisiams ir daržovėms skiriamas ypatingas dėmesys. Specialistai tikina, kad vienas paprasčiausių būdų į racioną jų įtraukti daugiau – valgyti salotas. Vis dėlto, šis skaidulomis, vitaminais bei kitomis naudingosiomis medžiagomis praturtintas patiekalas dažnai pavadinamas nesočiu ar stingančiu skonio ir taip vietą užleidžia mažiau maistingiems valgiams.

Pamilti salotas gali padėti padažai. Jie suteikia daržovėms charakterį ir net pabodusį pomidorą ar agurką leis atrasti iš naujo. Tiesa, pirktiniais padažais piktnaudžiauti nereikėtų, o štai namuose gaminti gali būti maistingi ir sveiki. Padažo bazei naudojant augalinius ingredientus – alyvuogių aliejų, riešutų kremą ar trintus avokadus – galima ne tik papildyti savo mitybą sveikais riebalais, bet ir išlikti sotiems ilgiau.

 

Šis tas riebaus, šis tas rūgštaus…

Subalansuotą augalinio padažo skonį išgauti padės nesudėtinga formulė: riebi bazė + lengva rūgštelė + ryškaus skonio ingredientas. Niekada neprašausite riebiam pagrindui pasirinkę tyrą alyvuogių aliejų, su vandeniu sumaišytą mėgstamą riešutų kremą ar sutrintą avokadą. Rūgštelės suteiks šlakelis laimo, apelsinų ar greipfrutų sulčių, taip pat keli šaukštai pasirinkto acto: ryžių, vyno, obuolių. Ne ką prasčiau tiks ir italų numylėtas balzamiko padažas. Galiausiai, charakterio padažui įneš saulėje džiovinti pomidorai, trintos uogos, įvairios prieskoninės žolelės, garstyčios, česnakai, imbieras. Tiesa, šių ingredientų verčiau nepadauginti, kad jie neužgožtų natūralių daržovėse esančių skonių.

Skanių salotų paslaptis slypi ne tik padažo ingredientuose. Tam, kad žalumynai ir daržovės išliktų traškios bei nesuglebusios, padažą reikėtų pilti tik prieš pat valgant. Taip pat svarbu jį įmaišyti atsargiai: nespaudžiant ir netrinant salotų, tarsi kedenant.

Pasipraktikavimui siūlome išbandyti keletą augalinių receptų:

Skanaus!

Norite išbandyti augalinę mitybą ir gauti daug skanių augalinių receptų? Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

kiti įrašai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]