Ruošiantis Joninėms: vasariški vieno puodo receptai


2024-06-21

Per Joninių (Rasų) šventę kartu su šeima ir draugais susirenkame švęsti ilgiausios metų dienos ir trumpiausios nakties. Tai – laikas, kai dalinamės šiluma, vasarišku džiaugsmu ir, žinoma, skaniu maistu. Tam, kad šventė būtų dar ypatingesnė, atrinkome keletą „vieno puodo“ augalinių patiekalų idėjų, kurios padės maistą lengvai paruošti net ir lauko sąlygomis, o drauge – pamaitinti didelį būrį žmonių. Kurkite nepakartojamą šventinę nuotaiką, daugiau laiko praleisdami su artimaisiais, o ne „prie puodo“.

Augalinis troškinys su sezoninėmis daržovėmis


Ingredientai:
morkos, bulvės, svogūnai, česnakai, paprikos, cukinijos, pomidorai, žirneliai, prieskoniai (lauro lapai, čiobreliai, rozmarinas), augalinis aliejus. Daržovių proporcijas galite subalansuoti pagal patiekalą valgančių žmonių skaičių ir turimus ingredientus – skonis tikrai išliks puikus. 

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite visas daržoves dideliais gabalais.
  2. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus bei česnakus.
  3. Suberkite likusius ingredientus, įpilkite vandens arba daržovių sultinio (tiek, kad apsemtų daržoves) ir troškinkite, kol visos daržovės suminkštės.
  4. Pagardinkite druska, pipirais ir kitais prieskoniais (pagal skonį).

Grilyje kepti daržovių iešmeliai


Ingredientai:
paprikos, cukinijos, baklažanai, vyšniniai pomidorai, raudonieji svogūnai, grybai, alyvuogių aliejus, citrinų sultys, česnakai, mėgstami prieskoniai.

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite daržoves dideliais gabalais.
  2. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, smulkintą česnaką ir prieskonius.
  3. Sumerkite daržoves į šį marinatą bent 30 minučių.
  4. Suverkite daržoves ant iešmų ir kepkite ant grilio, kol jos suminkštės ir šiek tiek apskrus.

Didelis augalinės mišrainės dubuo


Ingredientai:
virtos bulvės, agurkai, pomidorai, ridikėliai, žaliosios salotos, svogūnai, alyvuogės, avinžirniai, augalinis jogurtas, citrinos sultys, druska, pipirai, krapai.

Gaminimo eiga:

  1. Norimo dydžio gabaliukais supjaustykite virtas bulves ir šviežias daržoves.
  2. Sumaišykite viską dideliame dubenyje, suberkite avinžirnius.
  3. Pagardinkite mišinį augaliniu jogurtu, citrinos sultimis, druska, pipirais ir smulkintais krapais.
  4. Gerai išmaišykite ir patiekite.

Šaltibarščiai su sezoninėmis daržovėmis


Ingredientai:
virti burokėliai, agurkai, laiškiniai svogūnai, krapai, ridikėliai, augalinis pienas (geriausia – sojų, nesaldintas), citrinos sultys, druska, pipirai.

Gaminimo eiga:

  1. Sutarkuokite virtus burokėlius ir agurkus.
  2. Smulkiai supjaustykite laiškinius svogūnus, ridikėlius ir krapus.
  3. Sumaišykite viską dideliame dubenyje, įpilkite augalinio pieno ir citrinos sulčių.
  4. Pagardinkite druska bei pipirais.
  5. Gerai išmaišykite ir patiekite (geriausia – šaltai).

Šie patiekalai ne tik skanūs, bet ir lengvai paruošiami dideliam būriui žmonių, o svarbiausia – nereikalauja daug laiko „prie puodų“. Skirkite jį paparčio žiedo paieškai!

 

Papildomi patarimai sėkmingai šventei:

 

  • Daugelį ingredientų galite pasiruošti iš anksto, kad per šventę mažiau laiko praleistumėte virtuvėje ir galėtumėte skirti daugiau dėmesio artimiesiems.
  • Stenkitės daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabaliukais. Tai užtikrins vienodą kepimo ir troškinimo laiką.
  • Leiskite daržovėms lėtai troškintis ant mažos ugnies. Taip išsaugosite jų skonį ir tekstūrą.
  • Jei turite laiko, leiskite daržovėms ilgiau pasimarinuoti, geriausia – per naktį. Tai sustiprins jų skonį.
  • Kepdami daržoves nuolat stebėkite, ar grilis ne per karštas, kad daržovės nesudegtų iš išorės. Geriausias pasirinkimas – kepti ant vidutinės ugnies.
  • Nepamirškite pasirūpinti gaiviais gėrimais. Pasigaminkite naminių limonadų, šaltos arbatos arba kokteilių – šie gėrimai puikiai dera ir prie šventinių patiekalų skonio.

 

Daugiau augalinių patiekalų idėjų ieškokite NORI GALI receptų skiltyje

Skanių ir linksmų Joninių!


Straipsnį parengė GYVI GALI savanorė Sandra Targonskytė

Norite išbandyti augalinę mitybą ir gauti daug skanių augalinių receptų? Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

kiti įrašai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]