Augalinės grietinės ir grietinėlės tampa vis populiaresne alternatyva tradicinei gyvūninės kilmės produkcijai, ypač tarp žmonių, besimaitinančių vegetariškai arba veganiškai. Ką reikėtų žinoti apie šias augalines alternatyvas ir kokiems patiekalams jos labiausiai tinkamos?
Kas tai yra?
Augalinės grietinės ir grietinėlės yra produktai, pagaminti iš negyvūninės kilmės ingredientų, tokių kaip aliejai, riešutai, kruopos ar soja. Skirtingą šių gaminių skonį ir tirštumą gali nulemti jų sudėtis. Pavyzdžiui, grietinėlė dažnai pasižymi lengvesne konsistencija.
Kam tinkama?
Vegetarams ir veganams. Augalinės grietinės ar grietinėlės puikiai tinka tiems, kurie maitinasi vegetariškai arba veganiškai, nes gaminant jas nenaudojami gyvūninės kilmės produktai.
Laktozės netoleruojantiems. Žmonės, kurie netoleruoja laktozės arba turi alergiją karvės pieno produktams, gali saugiai vartoti augalines alternatyvas.
Sveikata besirūpinantiems. Augalinė grietinė gali tapti puikia alternatyva tiems, kurie siekia sumažinti gyvūninės kilmės riebalų suvartojimą arba stengiasi puoselėti sveiką gyvenimo būdą.
Rūšys, panaudojimas ir kur nusipirkti
Kokosų grietinės ir grietinėlės
Gaminamos iš kokosų pieno, turi stiprų kokoso riešuto skonį ir dažnai naudojamos azijietiškoje virtuvėje, kepiniuose ar desertuose. Parduotuvėse galima rasti net plakamosios kokosų grietinėlės, kuri puikiai tiks tortams bei kitiems desertams.
Lietuvos prekybos centruose platinami produktai:
- „Planton Creamo“ grietinė („Rimi“, „Maxima“)
- „Ecomil“ ekologiška kokosų grietinėlė („Livinn“)
- „Clearspring“ ekologiška kokosų grietinėlė („Livinn“)
Sojos grietinėlė
Ji turi neutralų skonį, todėl puikiai tinka įvairiuose patiekaluose – gaminant sriubas, padažus ar pyragus.
Lietuvos prekybos centruose platinami produktai:
- „Alpro cooking“ sojų grietinėlė („Rimi“)
- „Lima“ ekologiška sojų grietinėlė („Livinn“)
Riešutų grietinėlė
Dažniausiai gaminama iš migdolų, anakardžių. Šios grietinėlės dažnai turi saldesnį skonį ir puikiai tinka desertams, kavai ar sriuboms.
Lietuvos prekybos centruose platinami produktai:
- „Ecomil“ ekologiška migdolų grietinėlė („Livinn“)
- „Ecomil“ ekologiška anakardžių grietinėlė („Livinn“)
Avižų ir ryžių grietinės bei grietinėlės
Gaminamos iš avižų, ryžių ar šių kruopų miltų. Dažniausiai neutralaus skonio, tad tinkamos tiek desertams, tiek nesaldiems patiekalams.
Lietuvos prekybos centruose platinami produktai:
- „Oatly iMat fraiche“ grietinė („Rimi“)
- „The Bridge Bio Rice cuisine“ ekologiška ryžių grietinėlė („Rimi“)
- „TERE DEARY“ avižų grietinėlė („Rimi“)
- „Naturli“ ekologiška avižų grietinėlė („Maxima“)
Privalumai
Sveikas riebalų šaltinis: augalinės grietinės bei grietinėlės paprastai yra praturtintos sveikaisiais riebalais.
Be laktozės ir cholesterolio: tai puiki alternatyva tiems, kurie negali ar nenori vartoti pieno produktų dėl laktozės ar cholesterolio.
Įvairių skonių pasirinkimas: skirtingos rūšys suteikia galimybę pasirinkti produktą, kuris atitinka Jūsų skonį ir maisto poreikius.
Išbandykite skirtingas rūšis ir įtraukite augalinę grietines bei grietinėles į savo patiekalus. Taip ne tik praturtinsite maistą įvairove, bet ir palaikysite sveiką gyvenimo būdą!
Tekstą parengė Sandra Targonskytė