Jeigu pirmą kartą girdite apie seitaną, jis yra pagaminamas iš kviečių glitimo – baltymo, kurį galima išgauti iš kvietinių miltų ir patiems, bet taupant laiką taip pat galima ir nusipirkti. Pats seitanas tekstūra yra labai panašus į mėsą, turi daug baltymų, todėl yra labai populiarus mėsos pakaitalas. Čia pateikiamas tik vienas iš daugelio variantų kaip pagaminti skanų patiekalą iš seitano, jei norisi maitintis veganiškai, bet nesinori atsisakyti įprasto maisto! Recepte pagaminamus kukulius galima naudoti ir vienus ar valgyti su kitais pasirinktais priedais ir padažais.
Reikės (12 kukulių):
- 60 g seitano miltų
- 15 g kvietinių ar kitų miltų
- 10 g maistinių mielių
- 0,5 šaukštelio druskos
- Žiupsnio pipirų
- 0,5 šaukštelio džiovintų petražolių
- 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių
- 0,5 šaukštelio svogūnų granulių
- 118 ml vandens
Kukulių virimui reikės:
- 700-800 ml vandens
- 1 daržovių sultinio kubelio
- 10 ml obuolių acto
- 1-2 šaukštų barbekiu padažo
Paprikų padažui reikės:
- 2 raudonųjų paprikų
- Šaukšto alyvuogių aliejaus
- 150 ml vandens su 0,5 kubelio daržovių sultinio
- 1 šaukštelio džiovintų bazilikų
- 1 šaukštelio džiovintų petražolių
- 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
- Žiupsnio pipirų
Eiga:
- Visus ingredientus kukuliams gerai išmaišyti – gausis tampri tešla, ją galima minkyti ir rankomis. Iš jos suformuoti apvalius kukulius (galima formuoti mažesnius, nes dar truputį išsiplės verdant).
- Užvirti vandenį su priedais, nurodytą dalyje „kukulių virimui“. Į jį sudėti suformuotus kukulius ir ant silpnos ugnies virti 30 min. Jeigu neturėtumėt kažkurių ingredientų – galima virti tiesiog daržovių sultinyje.
- Paprikas supjaustyti juostelėmis ar smulkiau, gerai sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-45 min.
- Iškepus paprikoms, jas sumaišyti su kitais ingredientais padažui ir sumalti rankiniu ar kitu trintuvu iki vientisos masės.
- Išvirtus kukulius dar apkepti keptuvėje ant aliejaus, kad apskrustų.
- Viską patiekti su spagečiais, paruoštu padažu ar kitais norimais priedais.
Recepto autorius: @plantasticka