Trupininis šviežių slyvų pyragas


Desertai

Nors vasarą labai laukiame braškių, žemuogių, mėlynių ar kitų uogų, slyvos yra ne ką mažiau vertingos, o iš jų galima gaminti ne ką mažiau skanius desertus. Šis pyragas yra šiek tiek rūgštus, o tai labai tinka vasaros ar rudens dienoms, kurios vis dar lepina šiltu oru, ar kai norisi ko nors gaivaus.

Reikės:

  • 250 g kvietinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 2 a. š. cinamono
  • 1 a. š. malto muskato
  • 0,5 a. š. druskos
  • 70 g rudojo cukraus (arba balto)
  • 125 g augalinio sviesto arba margarino
  • 45 ml šalto vandens
  • 550 g slyvų su išimtais kauliukais
  • 1,5 v. š. džiūvėsėlių (apie 12 g)

Eiga:

  1. Kepimo skardos apatinę dalį išklokite kepimo popieriumi. Šiame recepte naudojama 18 cm skersmens skarda su nuimamais kraštais.
  2. Kepimo popierių uždėkite nuėmę skardos kraštus, o tuomet jį prispausdami uždėkite kraštus atgal.
  3. Visą kepimo skardą (dugną ir kraštus) ištepkite kokosų aliejumi arba augaliniu sviestu/margarinu. Laikykite ją šaldytuve tol, kol padarysite pyrago tešlą.
  4. Sumaišykite sausus ingredientus – miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską, cukrų. Į mišinį įdėkite sviestą/margariną (netirpdytą), vandenį. Viską gerai išminkykite.
  5. Atskirkite kiek mažiau nei pusę tešlos, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą.
  6. Išimkite skardą iš šaldytuvo. Likusią tešlą iškočiokite į apskritimą ant kepimo popieriaus ar kito pagrindo ir įdėkite į kepimo skardą (tešlos storis turėtų būti maždaug 3-4 mm). Tešla turėtų padengti visą dugną ir 3-4 cm kraštuose. Tešlą įspauskite ir išlyginkite rankomis. Tuomet ją vėl įdėkite į šaldytuvą su skarda.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  8. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite ketvirčiais (receptui slyvos svertos jau be kauliukų).
  9. Išimkite skardą su tešla iš šaldytuvo ir visą tešlos dugną padenkite džiūvėsėliais. Visą pyrago vidų užpildykite slyvomis dedant jas vertikaliai vieną šalia kitos, kol sutilps visos.
  10. Išimkite likusią tešlos dalį iš šaldytuvo ir sutrupinkite ją ant pyrago viršaus, kol padengs visą pyragą. Ant viršaus dar galima užbarstyti šiek tiek rudojo cukraus.
  11. Pyragą kepkite 40-45 min. Iškepę palikite, kol atvės ir tik tuomet nuimkite skardos kraštus. Valgyti galima vieną arba pasisaldinti augaliniais ledais ar kitais priedais.

Recepto autorius: @plantasticka

Norite dar daugiau skanių augalinių receptų?
Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

Panašūs receptai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]