Nors vasarą labai laukiame braškių, žemuogių, mėlynių ar kitų uogų, slyvos yra ne ką mažiau vertingos, o iš jų galima gaminti ne ką mažiau skanius desertus. Šis pyragas yra šiek tiek rūgštus, o tai labai tinka vasaros ar rudens dienoms, kurios vis dar lepina šiltu oru, ar kai norisi ko nors gaivaus.
Reikės:
- 250 g kvietinių miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 2 a. š. cinamono
- 1 a. š. malto muskato
- 0,5 a. š. druskos
- 70 g rudojo cukraus (arba balto)
- 125 g augalinio sviesto arba margarino
- 45 ml šalto vandens
- 550 g slyvų su išimtais kauliukais
- 1,5 v. š. džiūvėsėlių (apie 12 g)
Eiga:
- Kepimo skardos apatinę dalį išklokite kepimo popieriumi. Šiame recepte naudojama 18 cm skersmens skarda su nuimamais kraštais.
- Kepimo popierių uždėkite nuėmę skardos kraštus, o tuomet jį prispausdami uždėkite kraštus atgal.
- Visą kepimo skardą (dugną ir kraštus) ištepkite kokosų aliejumi arba augaliniu sviestu/margarinu. Laikykite ją šaldytuve tol, kol padarysite pyrago tešlą.
- Sumaišykite sausus ingredientus – miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską, cukrų. Į mišinį įdėkite sviestą/margariną (netirpdytą), vandenį. Viską gerai išminkykite.
- Atskirkite kiek mažiau nei pusę tešlos, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą.
- Išimkite skardą iš šaldytuvo. Likusią tešlą iškočiokite į apskritimą ant kepimo popieriaus ar kito pagrindo ir įdėkite į kepimo skardą (tešlos storis turėtų būti maždaug 3-4 mm). Tešla turėtų padengti visą dugną ir 3-4 cm kraštuose. Tešlą įspauskite ir išlyginkite rankomis. Tuomet ją vėl įdėkite į šaldytuvą su skarda.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite ketvirčiais (receptui slyvos svertos jau be kauliukų).
- Išimkite skardą su tešla iš šaldytuvo ir visą tešlos dugną padenkite džiūvėsėliais. Visą pyrago vidų užpildykite slyvomis dedant jas vertikaliai vieną šalia kitos, kol sutilps visos.
- Išimkite likusią tešlos dalį iš šaldytuvo ir sutrupinkite ją ant pyrago viršaus, kol padengs visą pyragą. Ant viršaus dar galima užbarstyti šiek tiek rudojo cukraus.
- Pyragą kepkite 40-45 min. Iškepę palikite, kol atvės ir tik tuomet nuimkite skardos kraštus. Valgyti galima vieną arba pasisaldinti augaliniais ledais ar kitais priedais.
Recepto autorius: @plantasticka