Nors svogūnų karamelizavimas užtrunka, išbandyti šį procesą tikrai verta! Karamelizuotus svogūnus galima panaudoti įvairiuose patiekaluose – kartu su makaronais, salotomis, sumuštiniais… Galimybių atrasti naujus skonius tikrai gausu!
Reikės:
Maždaug 230 g karamelizuotų svogūnų pagardui išgauti
- 6-7 didelių svogūnų
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Žiupsnio druskos
Sumuštiniams
- Sumuštinių duonos
- Humuso
- Pasirinktinai: kepto tofu, saulėje džiovintų pomidorų, šviežių žolelių
Eiga:
- Nulupti svogūnus, perpjauti juos per puse, o tada supjaustyti juostelėmis.
- Į keptuvę įpilti šaukštą aliejaus, sudėti į ją pjaustytus svogūnus ir pradėti kepti ant vidutinės kaitros (įkaitinti keptuvės iš anksto nereikia).
- Užbarstyti ant svogūnų maždaug žiupsnelį druskos, išmaišyti.
- Kepti svogūnus uždengus juos dangčiu, kas kelias minutes pamaišant. Praėjus 20-30 minučių (arba kai svogūnai pradės darytis permatomi), toliau kepti be dangčio ir kas 3-5 minutes vis pamaišyti. Jeigu svogūnai pradėtų svilti, įpilti labai nedaug vandens.
- Po dar 20-30 minučių svogūnai turėtų pradėti ruduoti ir karamelizuotis. Tada maišyti dažnai, kad neprikeptų (apytiksliai kas pusę minutės). Kuo labiau svogūnai ruduos, tuo dažniau maišyti.
- Svogūnai gali būti laikomi paruoštais, kai visos jų juostelės taps tamsiai rudos spalvos. Pilnas karamelizavimo procesas (kepimas) iš viso užtrunka maždaug apie valandą.
- Sumuštiniams: ištepti šviesią duoną humusu ir ant viršaus uždėti karamelizuotų svogūnų. Labai tinka pagardinti keptu tofu ir saulėje džiovintais pomidorais, papuošti šviežiomis žolelėmis.
Recepto autorius: @plantasticka