Mėgaukitės maistiniais privalumais ir gražia žalia špinatų spalva – minkštuose, puriuose bananiniuose blynuose. Augalinės sudėties, be rafinuoto cukraus ir dirbtinių dažiklių, o, jei norite, ir be glitimo! Blynuose, kuriuos paruošite per 40 minučių, visai nejuntamas ir kai kuriems nemalonus špinatų skonis.
Augaliniu receptu pasidalino Toni Okamoto, tinklaraščio Plant-based on a Budget kūrėja.
Reikės:
- 1 puodelio pasirinkto augalinio pieno
- 2 puodelių šviežių špinatų (pavyzdžiui, iš pakelio)
- 1 puodelio pasirinktų miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 0,5 a.š. druskos
- 2 v.š. aliejaus (kepimui)
- 2 didelių gerai sunokusių bananų (sutrintų)
- 1,5 a.š. vanilės ekstrakto
- 1 v.š. agavų arba klevų sirupo (arba rudojo cukraus)
- Gabalėlio augalinio sviesto patiekimui (nebūtina)
- Klevų sirupo patiekimui (nebūtina)
Papildomai galite pagardinti:
- Cinamonu, muskatu arba moliūgų pyrago prieskoniais (angl. pumpkin spice)
- Mėlynėmis, avietėmis arba braškėmis
- Razinomis
- Augalinio šokolado gabaliukais
- Kokoso drožlėmis
- Kapotais riešutais (pavyzdžiui, graikiniais arba pekano)
- Augalinių baltymų milteliais (pakeisdami dalį recepte esančių miltų)
Eiga:
- Sumaišykite blenderiu augalinį pieną ir špinatus – taip, kad neliktų špinatų gabalėlių.
- Likusius ingredientus (išskyrus aliejų) sudėkite į didelį maišymui skirtą dubenį. Supilkite žalią (špinatų) pieną ir maišykite, kol tešla taps vientisa.
-
Pašildykite keptuvę (nelimpančiu paviršiumi) virš vidutiniškai kaitrios ugnies. Jei keptuvės nelimpančiu paviršiumi neturite, lengvai sutepkite saviškę aliejumi.
-
Semkite tešlą – 0,5 puodelio vienam blynui – į prieš tai pašildytą keptuvę. Kai ant blyno paviršiaus pradeda formuotis burbuliukai, apverskite ir toliau kepkite tol, kad blynas įgaus šviesiai rudą spalvą. Tada išimkite blyną iš keptuvės ir kartokite procesą tol, kol sunaudosite visą tešlą.
Dar šiek tiek patarimų:
- Miltus su ir be glitimo galite keisti ir 1:1, ir 50:50 santykiu, ir kitu pasirinktu būdu. Tiesa, blynai be glitimo gali būti mažiau purūs.
- Pasirinkti miltai gali nulemti, kad eigoje turėsite pakoreguoti recepte numatytą skysčio kiekį.
- Prieš pradedant kepti, tešlą su speltos miltais naudinga 15 minučių atidėti.
- Bananą galite keisti nesaldinta obuolių arba moliūgų tyre, trinta saldžiąja bulve arba avokadu.
- Nepermaišykite tešlos (ypač, jei tai darote blenderiu, o ne dubenyje). Permaišyta tešla paveikia glitimą ir blynai gali gautis sprangūs, guminiai. Jei reikia, atidėkite tešlą (maždaug 20 minučių), kad glitimas atsipalaiduotų.
- Geriausiems rezultatams išgauti naudokite nepasenusius kepimo miltelius.
Originalus recepto aprašymas (anglų kalba) – čia.