Pyragėliai, kurie primena vaikystę. Purūs, su saldžiu įdaru bei traškia plutele. Tobulas pasirinkimas ilgiems savaitgalio pusryčiams arba desertui prie arbatos puodelio.
Pyragėliams (12 vnt.) reikės:
- 100 g sviesto (veganiško), kambario temperatūros
- 45 g nerafinuoto cukraus
- 1 š. maltų linų sėmenų
- 100 g augalinio jogurto ar grietinės (naudojau sojų)
- 300 g viso grūdo speltos miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
- 180 g tofu
- 6 vnt. minkštų datulių (jei kietos – palaikykite vandenyje bent dvi valandas)
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 2-4 šaukštų augalinio pieno
- kelių šaukštų avinžirnių skysčio (iš avinžirnių konservų indelio) aptepimui
Eiga:
- Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Skardą išklojame kepimo popieriumi.
- Linų sėmenis mažame indelyje užpilame 2,5 šaukšto vandens ir paliekame išbrinkti apie 10-15 min.
- Sviestą ir cukrų gerai išmaišome (labai patogu rankiniu mikseriu ar pastatomu maišytuvu, su tešlos maišymo antgaliu) iki purios masės. Supylę linų sėmenis ir jogurtą, dar pamaišome.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Suberiame į plakinį ir maišome, kol pasidarys vientisa masė. Tešla gaunasi truputi lipni, tačiau papildomai miltų nepilkime. Tešlą suviniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.
- Tofu sulaužome mažesniais gabaliukais ir kartu su minkštomis datulėmis, vanilės ekstraktu ir 2 šaukštais pieno sutriname (naudoju rankinį trintuvą) iki vienalytės masės. Jei per tiršta, įpilame dar šaukštą kitą pieno.
- Tešlą iškočiojame (jei limpa, truputį pasibarstome miltų) maždaug pusės centimetro storio. Išspaudžiame apie 10 cm skersmens apskritimus (su formele, stikline ar puodeliu). Sudedame juos į skardą. Šaukšteliu kabiname įdarą ir paskirstome ant visų apskritimų.
- Įdarą dedame į patį apskritimo vidurį.
- Apskritimus perlenkiame pusiau ir viršutinę dalį švelniai priglaudžiame prie apatinės. Suspausti nereikia, nes kepant gali sutrūkinėti tešla. Viršų patepame avinžirnių skysčiu ir šauname į orkaitę. Kepame apie 18-20 min.
Skanaus!
Recepto autorius: @Jūratė Navikienė