Duonvaisis (ang. jackfruit) yra plačiai pamėgtas tarp augalinės mitybos entuziastų. Dažniausiai skanaujamas konservuotas, šis egzotinis vaisius puikiai imituoja plėšytos mėsos tekstūrą ir gerai sugeria skirtingų marinatų bei prieskonių skonius. Neretai sutinkamas įvairiuose tarptautinės virtuvės patiekaluose – burituose, Budos dubenėliuose ar gaminant takus. Atrasti duonvaisį, kaip augalinę alternatyvą mėsai, kviečiame dalindamiesi takų su barbekiu skonio duonvaisiu receptu. Visus reikiamus ingredientus – nuo konservuoto duonvaisio iki mėgstamų daržovių – galite įsigyti lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse. Patogu, kai viskas vienoje vietoje!
Reikės (8 takams):
- 1 skardinės konservuoto duonvaisio sūryme NATURE’S CHARM
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 2-3 skiltelių česnako
- 6 v.š. barbekiu padažo
- 2 v.š. sojos padažo
- 1 v.š. rūkytos paprikos prieskonių
- 1 v.š. saldžios paprikos prieskonių
- 1 v.š. prieskonių mišinio mėsai
- 1 a.š. malto kumino
- 100 ml daržovių sultinio
- 2-3 v.š. aliejaus (kepimui)
- 250 g raudonojo kopūsto
- 2 v. š. cukraus
- 1 citrinos sulčių
- 1 mažo indelio konservuotų kukurūzų „Well Done“
- 1 vidutinio dydžio avokado (sunokusio)
- 1 žaliosios citrinos
- 50 g šviežios kalendros
- 1 a.š. česnako granulių prieskonių
- 70-100 ml filtruoto šalto vandens
- Žiupsnelio juodųjų pipirų ir druskos
- 1 pakuotės takų tortilijų (8 vnt.)
Eiga:
- Nedideliame indelyje sumaišome duonvaisiui skirtus prieskonius: rūkytą ir saldžią papriką, mėsos prieskonius, maltą kuminą ir padaliname į dvi dalis.
- Barbekiu padažą sumaišome su sojos padažu ir taip pat padaliname į dvi dalis.
- Nupilame konservuoto duonvaisio sūrymą ir vaisiaus gabaliukus perplauname šaltu vandeniu.
- Sudedame į dubenį. Užpilame vieną dalį pasiruošto barbekiu ir sojos padažo mišinio bei pusę prieskonių. Gerai išmaišome, šakute šiek tiek sutraiškome gabaliukus ir leidžiame marinuotis apie 2 val. šaldytuve.
- Per tą laiką pasiruošiame daržoves ir kitus priedus: susmulkiname raudonąjį kopūstą juostelėmis, sudedame į indą, užberiame cukrumi, apšlakstome citrinos sultimis ir išmaišome. Dedame į šaldytuvą, kad lengvai pasimarinuotų.
- Nuluptą avokadą, kalendros lapelius, žaliosios citrinos sultis, druską, juoduosius pipirus, česnako granules bei šaltą vandenį sudedame į kokteilių trintuvą ir suplakame iki vientisos masės (vandens kiekį galite reguliuoti priklausomai nuo to, kokio tirštumo padažo norite – tiesa, jis turėtų išlikti „pilamos“ konsistencijos). Pasiruoštą padažą laikykite šaldytuve tol, kol ateis metas valgyti pagamintus takus.
- Nulupame ir susmulkiname svogūną bei česnaką.
- Duonvaisiui pasimarinavus, keliaujame jo kepti.
- Į įkaitusią keptuvę pilame aliejų ir suberiame svogūnus. Jiems šiek tiek apkepus, dedame česnaką.
- Suberiame marinuotą duonvaisį ir kepame apie 5-7 minutes, paskui užpilame daržovių sultiniu.
- Leidžiame troškintis 15-20 minučių, kol vanduo išgaruoja, o duonvaisis suminkštėja.
- Plėšyto duonvaisio gaminimą užbaigsime orkaitėje. Duonvaisį perkeliame iš keptuvės ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, užpilame likusiais (anksčiau pasiruoštais) barberkiu ir sojos padažo bei prieskonių mišiniais. Gerai išmaišome ir šakutės pagalba duonvaisį paplėšome.Tokiu būdu yra imituojama plėšytos mėsos tekstūra.
- Kepame 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (režimu „vėjelis viršus-apačia). Iškepus leidžiame šiek tiek atvėsti ir formuojame takus.
- Tortilijas galite lengvai pašildyti mikrobangų krosnelėje arba ant keptuvės, tačiau puikiai tinka ir šaltos.
- Ant tortilijos dėkite marinuotą kopūstą, keptą barbekiu duonvaisį, konservuotus kukurūzus ir viską pagardinkite avokado-kalendros padažu.
Skanaus!
Recepto autorė: Aistė Aužbikavičiūtė (sukurta lietuviškam prekybos tinklui MAXIMA)