Pirmąsyk kepdamos augalinius Žemaičių blynus recepto autorės juokėsi – juk vaikystėje abi visiškai nemėgo šio patiekalo. Tačiau gyvenimas apsiverčia.
Sunkiausia Žemaičių blynų dalis yra tešla – pradžioje gali būti keblu atitaikyti optimalią ingredientų proporciją, nes bulvių krakmolingumas gali labai skirtis. Tačiau su laiku išmoksite! Na, o įdaras gali būti pats įvairiausias – recepto autorės rekomenduoja grybus su džiovintais pomidorais. Jis „sunkokas“, kiek primena mėsišką. Jei norite, blynus galite įdaryti ir kitais – lengvesniais, gaivesniais – ingredientais.
Tiesa, Žemaičių blynus galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje – joje gaunasi labai skanūs „apkepukai“.
Reikės (10 blynų):
Tešlai
- 2 v.š. maltų linų sėmenų ir 5 v.š. vandens
- 1 kg bulvių
- 2 v.š. miltų
- 1 v.š. bulvių krakmolo
- Žiupsnio druskos
Grybų įdarui
- 30 g džiovintų baravykų
- 300 g pievagrybių
- Saujos saulėje džiovintų pomidorų
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- Pipirų
Eiga:
- Užpilkite linų sėmenis vandeniu, išmaišykite ir palikite brinkti.
- Gerai nuplaukite bulves ir išvirkite (su lupenomis).
- Paruoškite įdarą. Užplikykite ir palikite mirkti džiovintus baravykus. Smulkiai sukapokite pievagrybius ir riebiai pakepinkite – tol, kol pradės ruduoti. Kepkite didelėje kaitroje, dažnai maišydami – kad pievagrybiai skaniai skrustų, o ne troškintųsi. Kai grybai apkeps, įmaišykite smulkiai sukapotą svogūną ir dar kelias minutes pakepinkite. Galiausiai įmaišykite susmulkintus džiovintus pomidorus, nusunktus ir supjaustytus baravykus, pasūdykite (pagal skonį) ir pagardinkite maltais pipirais (rekomenduojame jų nepagailėti).
- Išvirusias, pravėsusias bulves nulupkite ir sugrūskite arba sutrinkite mėsmale. Suberkite miltus, krakmolą, druską, dalį išbrinkusių sėmenų ir užmaišykite tešlą. Jei ji atrodys per kieta, supilkite likusius sėmenis. Jei per skysta, įberkite šiek tiek miltų ir krakmolo.
- Padalinkite tešlą į lygias dalis. Geriausia tai daryti ne iš akies, o pasvėrus. Pamirkykite rankas vėsiame vandenyje ir formuokite ploną paplotėlį. Tada dėkite ant jo šaukštą įdaro ir „užsandarinkite“ kraštus. Po poros pirmųjų blynų formavimo, tapsite šios užduoties profesionalais!
- Kepkite keptuvėje su šiek tiek aliejaus arba orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C karščio temperatūros – tol, kol skaniai apskrus. Prieš pašaunant į orkaitę, rekomenduojame blynelių viršų patepti trupučiu aliejaus – taip jie neišsausės.
Recepto autorės: Mi ir Do virtuvė