Reikės:
- 1 1/4 puodelių Arobo rūšies ryžių (300 g)
- 1 daržovių sultinio kubelio
- 1 puodelio šaldytų žirnelių
- 1 puodelio saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje)
- 1 didelio svogūno
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 5 skiltelių česnako
- 2 v. š. maistinių mielių dribsnių
- 1 v. š. rūkytos paprikos miltelių (prieskoniai)
- 1/2 a. š. druskos
- 1/2 a. š. juodųjų pipirų
- 1 didelės citrinos tarkuotos žievelės
- 30 g šviežių petražolių
- 200 g džiūvėsėlių (Panko džiūvėsėlių)
- 1/2 puodelio migdolų pieno
- 3 v. š. kukurūzų miltų/ krakmolo
- 1 v. š. kvietinių baltų miltų
- 4 puodeliai filtruoto vandens (ryžiams virti)
- 1 l rapsų aliejaus
- naturalaus pomidorų padažo patiekimui
Kaip gaminti:
- Ryžius pilame į sietelį ir perplauname po šaltu vandeniu. Dedame į puodą su 4 puodeliais vandens ir sultinio kubeliu. Užkaičiame ir verdame apie 25 minutes ant vidutinio kaitrumo ugnies, vis pamaišydami, kad ryžių nepritrauktų prie dugno. Jei virdami matote, kad vanduo išgaruoja, po truputį papildykite. Baigus virti vandens turi nelikti. Turėkite omenyje, kad Arobo ryžiai yra lipnesni ir lengvai sukimba. Išvirtus ryžius perkelkite į platesnį indą, kad atvėstų. Didelė kepimo skarda aukštais kraštais tam puikiai tinka.
- Ant dar šiltų ryžių beriame šaldytus žaliuosius žirnelius ir pamaišome.
- Nulupame svogūną ir smulkiai supjaustome. Įkaitiname keptuvę su alyvuogių aliejumi ir dedame svogūną. Taip pat dedame nuluptą ir susmulkintą česnaką. Kepame apie 5-7 minutes, kol lengvai paruduoja. Perkeliame ant išvirtų ryžių.
- Smulkiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus. Susmulkiname petražoles. Pomidorus, pertražoles ir citrinos žievelę dedame ant ryžių su priedais. Taip pat dedame prieskonius: maistines mieles, rūkytos paprikos miltelius, druską ir pipirus. Viską gerai sumaišome.
- Prieš formuojant rutuliukus leidžiame masei visiškai atvėsti.
- Kukurūzų miltus ir paprastus miltus sumaišome su migdolų pienu, kad gautume tešlą kurioje mirkysime ryžių rutuliukus. Į atskirą dubenėlį beriame Panko džiūvėsėlius. Į nedidelį puodą (naudojau 22 cm skersmens) pilame rapsų aliejų ir užkaičiame. Šalia pasiruošiame didelę lėkštę su virtuviniu popieriniu rankšluosčiu ant jos. Čia dėsime išvirtus ryžių rutuliukus; popierius reikalingas aliejaus pertekliui sugerti. Į nedidelį dubenėlį pripilame vandens; jis reikalingas rankoms suvilgyti formuojant rutuliukus. Dideliu šaukštu (arba geriausia specialiu šaukštu ledams) kabiname dalį ryžių masės ir tarp drėgnų rankų formuojme rutuliuką (apie 5 cm skresmens). Įmerkiame į miltus su migdolų pienu ir apvoliojame džiūvėsėliuose. Dedame į jau įkaitusį aliejų ir verdame apie 5 minutes, kol gražiai apskrus, jeigu reikia apverčiame, kad apskrustų tolygiai. Kartojame procesą, kol sunaudosite visus ryžius. Vienu metu puode gali būti 4 rutuliukai, neperpildykite, nes taip sumažės aliejaus kaitra. Gaminant pagal receptą turi išeiti apie 26 rutuliukus (apie 5 cm skersmens). Rutuliukams išimti naudokite kiaurasamtį.
- Galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus. Patiekite su naturalesniu pomidorų padažu (ne kečupu). Šaldytuve galima laikyti iki 3 dienų.
Recepto autorius: Aistė Aužbikavičiūtė (Buckwheat & Vanilla Studio)