Trisluoksnis aviečių sūrio pyragas


Desertai

„Ne tik gabalėlis torto“ – toks jausmas apima paragavus šio trisluoksnio aviečių deserto, kuriame trys skirtingi pojūčiai, „sūrio“ tekstūros lengvumas, riešutų traškumas ir vasaros uogų rūgštumas, susipina į vientisą malonumo akimirką.

Šis trijų sluoksnių aviečių „sūrio“ tortas tikrai nėra „tik gabalėlis torto“, nes jam paruošti reikia daugiau laiko, o sluoksniams pagaminti, surinkti bei sudėlioti prireiks ir šiek tiek kantrybės.
Tačiau visos pastangos ir kantrybė tikrai atsipirks iki pat paskutinio torto gabalėlio!
Šis trijų sluoksnių aviečių („sūrio“) pyragas nėra tikras sūrio pyragas, nes jis nėra pagamintas iš sūrio, šiame recepte nerasite ir jokių klasikinių sūrio pyrago ingredientų: maskarponės, rikotos ar minkštojo sūrio. Tačiau jis nė kiek ne mažiau kreminis ir tarytum tirpsta burnoje! Tad kas gi sukuria tą lengvą ir purią tekstūrą, porėtą maskarponės ir rikotos sūrio minkštumą?

Šio torto paslaptis ir pagrindinis ingredientas – anakardžių riešutai, kurie veganų pasaulyje jau ilgai naudojami pakeisti karvių pieno produktus.
Šis trijų sluoksnių aviečių („sūrio“) pyragas yra net tik malonus jį valgantiems, bet ir draugiškas sveikatai (be pridėtinio ir rafinuoto cukraus) ir mūsų gamtai!

Šis 3 sluoksnių aviečių („sūrio“) tortas taps nauju tradiciniu sūrio pyragu ypatingomis dienomis…

Reikės:

  • 1 sluoksnis:
  • 1/2 puodelio graikinių riešutų
  • 8 datulių
  • 1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • 1/2 a. š. jūros druskos

2 ir 3 sluoksnis:

  • 1 1/4 puodelio (~250 g.) anakardžių riešutų
  • 3 valg. š. klevų sirupo (arba bet kokio kito skysto saldiklio).
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus
  • 3/4 skardinės kokosų pieno
  • 3 šaukštų kokosų grietinėlės
  • 1 valgomojo šaukšto vanilės
  • 1 puodelio aviečių (geriausiai tinka šaldytos)

Jūsų skoniui | Pagal pageidavimą:

  • 1/2 šaukštelio rožių vandens
  • 1/2 šaukštelio migdolų ekstrakto

Paruošimo eiga:

  1. Anakardžių riešutus pamirkykite per naktį.
  2. Per naktį pamirkykite datules, kad jos taptų minkštos ir jas būtų lengva sutrinti trintuvu.
  3. Į virtuvinį maisto smulkintuvą sudėkite migdolus ir graikinius riešutus bei lengvai sutrinkite, kol jie suskils į mažus gabalėlius, bet neleiskite jiems virsti miltais. Juk norite, kad šiame pyrage jaustųsi traškumas.
  4. Į virtuvinį kombainą sudėkite išmirkytas datules (nepamirškite išimti kauliukų), įpilkite 1 valg. š. kokosų aliejaus ir sutrinkite. Trinkite vis išjungdami maisto smulkintuvą ir įpildami porą šaukštelių saldaus vandens, likusio po datulių mirkymo.
  5. Į tą patį virtuvės kombainą su datulėmis sudėkite stambesniais gabalėliais sutrintus riešutus, jūros druską ir cinamoną, migdolų ekstraktą (jei norite); maišykite, kol masė gražiai sulips.
  6. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba, jei turite formą su nuimamu dugnu, gerai ištepkite ją kokosų aliejumi.
  7. Išimkite lipnų karamelę primenantį riešutų sluoksnį ir tvirtai įspauskite jį į kepimo skardą. Kuo stipriau jį suspausite, tuo geriau.
  8. Padėkite jį į šaldytuvą, kol gaminsite kitus sluoksnius.
  9. Į virtuvinį kombainą sudėkite nusausintus anakardžių riešutus, klevų sirupą ir kokosų aliejų ir trinkite tol, kol masė taps švelni it kokoso kremas.
  10. Įdėkite 3 valgomuosius šaukštus viršutinio kreminio sluoksnio iš kokosų pieno skardinės (prieš jį naudodami, porai valandų įdėkite į šaldytuvą arba tiesiog palikite per naktį); sumaišykite.
  11. Sudėkite kokosų pieną ir vanilę ir gerai išmaišykite, kol tekstūra taps tikrai šilkinė ir primins sūrio pyrago tekstūrą.
  12. Šiame etape reikės atskirti mišinį. Paimkite pusę jo ir sudėkite į dubenį, tai bus jūsų vanilinis sluoksnis. Dėkite dubenį į šaldytuvą bent 15 min.
  13. Į virtuvinį kombainą su likusiu „sūrio“ kremu sudėkite šaldytas avietes ir sumaišykite. Jei norite, galite įpilti šlakelį rožių vandens, jis beveik nepastebimas, tačiau tas ypatingas pojūtis pradeda spėliojimo žaidimą prie vakarienės stalo.
  14. Išimkite kepimo skardą su pirmuoju sluoksniu, jis jau turėtų būti sukietėjęs. Ant jo supilkite vanilinį sluoksnį. Gali prireikti mentelės, kad jis būtų visai lygus. Įdėkite pyragą vienai valandai į šaldiklį, o trečiąjį – aviečių sluoksnį padėkite į šaldytuvą.
  15. Dar kartą išimkite „beveik paruoštą“ tortą iš šaldiklio ir ant viršaus supilkite aviečių sluoksnį, išlyginkite jį mentele. Įkiškite tortą į šaldiklį mažiausiai 4 valandoms.
  16. Galiausiai išimkite jį iš šaldiklio (palikite 20 min. pastovėti, kad būtų lengviau išimti ir supjaustyti gabalėliais) ir leiskite pasireikšti savo kūrybiškumui! Papuoškite ir dekoruokite, kaip norite!

Patarimas: naudokite labai aštrų peilį, taip pat galite sušildyti jį karštu vandeniu, kad būtų lengviau pjaustyti.

Voila!

Už šios savaitės receptą ir nuotraukas dėkojame Laurai Stankevičiūtei.

Norite dar daugiau skanių augalinių receptų?
Registruokitės į mūsų 22-jų dienų augalinių atradimų programą ir nemokamai gaukite kasdienių receptų ir svarbių patarimų!

Panašūs receptai

Rodoma  [tcb_pagination_current_page]  iš [tcb_pagination_total_pages]