Samosos yra mėgstamas užkandis Pietų Azijos virtuvėje, ypač Indijoje, Nepale ir Pakistane. Šioms burnoje tirpstančioms traškioms piramidėms su gardžiai aštria avinžirnių pasta sunku atsispirti. Išbandykite ir pamatysite kodėl!
Reikės:
Įdarui:
- 500 g avinžirnių, mirkytų per naktį (arba 4 skardinių virtų avinžirnių)
- 4 svogūnų
- 4 šaukštų aliejaus
- 1 v.š. kmynų
- 1 v.š. paprikos
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. pipirų
- 1 a.š. čili miltelių (nebūtina)
Tešlai:
- 1 kg miltų
- 2 v.š sausų mielių
- 1 a.š. druskos
- 1 a.š. cukraus
- ¼ puodelio alyvuogių aliejaus (arba 56 g)
- 2 puodelių vandens (arba 470 g)
Aptepimui:
- 1 v.š. ciberžolės
- Žiupsnelis baltųjų sezamo sėklų
Kaip gaminti:
- Virkite avinžirnius kol suminkštės (apie dvi valandas). Jeigu naudojate avinžirnius iš skardinės, praleiskite šį žingsnį.
- Avinžirnius sumaigykite bulvių grūstuve arba sutrinkite virtuviniu kombainu. Nepetrinkite – svarbu, kad masė netaptų vientisa ir liktų tekstūros.
- Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pakepinkite, kol apskrus. Sudėkite prieskonius.
- Į pakepintą svogūną ir prieskonius sudėkite avinžirnių masę, gerai išmaišykite.
- Nedideliame dubenyje sumaišykite mieles ir cukrų, įpilkite puodelį šilto (bet ne karšto) vandens ir palikite kelias minutes pastovėti.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su druska. Supilkite mieles ir likusį vandenį tešlai. Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą.
- Leiskite tešlai pastovėti apie valandą.
- Iš tešlos iškočiokite apskritimus (turėtų būti maždaug mažos lėkštės skersmens). Ant kiekvieno apskritimo per vidurį uždėkite šiek tiek avinžirnių įdaro.
- Perlenkite apskritimus per pusę, šakute užspauskite kraštelius.
- Aptepimui sumaišykite šaukštą ciberžolės su puse puodelio vandens. Šį mišinį šluotele užtepkite ant samosų. Pabarstykite sezamo sėklomis.
- Kepkite apie 20 minučių iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
Skanaus!